Coretan, genap 20 tahun Seventeen....

Kenangan Ifan bersama Seventeen. - Foto:Instagram Ifan/Riefian Fajarsyah
A
A

BEBERAPA hari lalu genap 20 tahun usia kumpulan Seventeen dari Indonesia. Namun kini kumpulan tersebut hanya tinggal vokalisnya sahaja, Ifan atau Riefian Fajarsyah, 36 setelah anggota yang lain menjadi mangsa korban kejadian tsunami yang melanda Selat Sunda pada Disember lalu.

Selain anggota kumpulan itu, Ifan juga kehilangan isterinya, seorang pelakon dan pengacara, Dylan Sahara, 25, ketika persembahan kumpulan Seventeen di Tanjung Lesung Beach Resort dipukul gelombang tsunami.

Kumpulan Seventeen dijemput khas membuat persembahan di Tanjung Lesung Beach Resort, Banten, sebelum gelombang tsunami melanda kira-kira jam 9.30 malam waktu tempatan (10.30 malam waktu Malaysia).

Bersempena dengan ulangtahun itu, Ifan turut melulis coretan di Instagram (IG) miliknya.

"Selamat ulang tahun ke 20 sayang-sayangku @baniseventeen @hermanseventeen @andi_seventeen, doakan vokalismu ini agar tetap bisa menjaga @seventeenbandid baik-baik, seperti yang biasa selalu kita lakukan," tulis Ifan.

Malah dia juga turut mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menyokongnya selama ini.

"Terimakasih @dahsyat.musik @officialrcti atas penghargaan yang tiada tara, terimakasih para sahabat @pashaungu_vm @armadaband @virgoun_ @govindaofficial @brisiajodie96 @a__rizki @ahmadabdmusic @raffinagita1717 @mrsayudewi dan semua yang tidak boleh saya sebutkan satu demi satu untuk ulang tahun Seventeen.

"Terimakasih @ks_indonesia atas rasa cinta yang diuji yang begitu besar. Salam terimakasih dari kami, Seventeen," tulisnya lagi.

Rata-rata peminat turut berasa sedih dan turut mengharapkan penyanyi itu terus tabah dan reda dengan kehilangan anggota dan isteri tersayang.

"Semoga sukses selalu dunia dan akhirat. Semoga selalu diberi kekuatan, kesabaran dan keikhlasan. Semangat terus @ifanseventeen," tulis sitifitriaa27.

"Selamat ulang tahun Seventeen, orang-orang hebat! Tetap berkarya terus seventeen! Kami selalu menyayangimu," tulis harumiayu.

"Semoga @seventeenbandid maju terus, semangat. Semoga kak (abang) @ifanseventeen diberi kesabaran dan ketabahan atas kejadian kemarin," tulis wildanrhmd_

"Selamat ulang tahun ke-20 @seventeenbandid," tulis sintascy.

"Selamat ulang tahun lelaki-lelaki hebat," tulis ayusintiadevie.

Ifan bersama Pasha Ungu  - Foto:Instagram Ifan/Riefian Fajarsyah
Ifan bersama Pasha Ungu - Foto:Instagram Ifan/Riefian Fajarsyah

"Lelaki terhebat kalian... semoga ALLAH, beri jalan terbaik untuk kakang, ku smua n ka dylan Aamiinn al'fatiha..buat ka ifan strong yoo," tulis dewi.sintya.3194.

"Semoga abang Irfan diberi kesebaran dan kekuatan, biar bisa jalani hidup lagi kedepannya," tulis risma8052018

Kumpulan Seventeen dianggotai Ifan (vokalis), Bani (gitar bass), Yudhi (gitar), Herman (gitar) dan Andi drum. Kumpulan itu sudah menghasilkan album antaranya, ‘Bintang Terpilih’ (1999), ‘Sweet Seventeen’ (2005), Lelaki Hebat (2008), Dunia Yang Indah (2011), Sang Juara (2013) dan Pantang Mundur (2016).

[ARTIKEL BERKAITAN: Isteri belum ditemui, Ifan enggan tinggalkan tempat kejadian...]

[ARTIKEL BERKAITAN: Luahan Ifan...isteri selamat disemadikan]