X

Kindly register in order to view this article
!

Bersatu kekal dengan keputusan keluar PH

Bersatu
A
A

SHAH ALAM - Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) masih kekal dengan keputusan keluar daripada Pakatan Harapan (PH) dan membentuk sebuah gabungan politik baharu dengan parti-parti lain di luar PH sebagaimana diputuskan dalam mesyuarat pada 23 Februari 2020.

Menurutnya, keputusan itu jelas dan tidak perlu dipertikaikan serta menyokong sepenuhnya penubuhan Perikatan Nasional sebagai sebuah gabungan parti-parti politik dengan matlamat dan tujuan yang terkandung dalam Memorandum Persefahaman Perikatan Nasional.

“Demi kesejahteraan rakyat dan kestabilan politik negara, kami bersetuju Bersatu menyertai Perikatan Nasional.

“Kami juga juga ingin menyatakan sokongan tidak berbelah bahagi kepada kerajaan Perikatan Nasional di bawah kepimpinan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin,” kata kenyataan yang dikeluarkan secara bersama MPT dan Ketua Badan Pimpinan Negeri (BPN) di sini hari ini.

Kenyataan bersama itu disokong oleh Naib Presiden Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman dan Datuk Abdul Rashid Asari, Ketua Srikandi, Datuk Seri Rina Mohd Harun, Setiausaha Agung Datuk Seri Hamzah Zainudin, Bendahari Agung Datuk Mohamed Salleh Bajuri serta Ketua Penerangan Dr Radzi Jidin.

Turut memberi sokongan 14 Ahli MPT, ketua-Ketua BPN termasuk Pahang, Perak, Melaka, Negeri Sembilan, Kelantan, Terengganu, Johor, Wilayah Persekutuan dan Sarawak.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!