X

Kindly register in order to view this article
!

Peruntukan khas RM77j selesai diagihkan kepada peneroka

Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Peruntukan khas RM77 juta diluluskan Kerajaan Pusat kepada peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) selesai diagihkan pada 14 Januari lepas.

Dalam kenyataan hari ini, Felda berkata peruntukan khas itu adalah bagi Bayaran Sara Hidup dan Pendahuluan Hasil (BSHPH), bayaran tunggakan bagi kerja-kerja operasi pembangunan ladang peneroka dan bayaran khairat kematian kepada 120 waris peneroka.

"Seramai 30,799 peneroka telah menerima tuntutan BSHPH pada 31 Dis 2018 dan 4,644 peneroka pula menerima tuntutan pada 14 Jan 2019.

"Oleh itu, semua tuntutan BSHPH telah selesai diagihkan kepada peneroka dan bayaran ini hanya dibuat kepada peneroka yang terlibat bawah Program Tanam Semula," katanya.

Ia tidak melibatkan 851 peneroka di Sungai Koyan yang tidak terbabit dengan Program Tanam Semula dan tiada tuntutan BSHPH dibuat oleh mereka.

Semalam, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata isu kelewatan pengagihan bayaran tunggakan kepada peneroka Felda akan dijawab Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali terus kepada peneroka ketika lawatannya ke Sungai Koyan minggu ini.

Menurut Guan Eng, kelewatan berkenaan tidak sepatutnya berlaku memandangkan peruntukan sebanyak RM77 juta telah diluluskan Kerajaan Pusat pada 20 Disember lepas.

Menurut Felda dalam kenyataan itu, aduan kelewatan pengagihan bayaran daripada peneroka tersebut adalah berhubung bayaran hasil, iaitu gaji yang dibayar kepada peneroka berdasarkan jualan kelapa sawit.

“Bayaran hasil tersebut bukan sebahagian daripada BSHPH atau peruntukan khas RM77 juta yang telah diluluskan,” katanya.

Menurut Felda, bayaran itu dibuat kepada peneroka dua kali sebulan iaitu pada pertengahan dan hujung bulan, dan kemudian dipinda kepada bayaran sekali pada hujung bulan.

Katanya bayaran hasil kepada peneroka akan dibayar menggunakan sumber kewangan Felda. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus