X

Kindly register in order to view this article
!

KKR giat selenggara cerun di seluruh negeri

Baru Bian ketika meninjua kawasan cerun di Cameron Highlands.
A
A

TAPAH - Kementerian Kerja Raya (KKR) bakal menerima peruntukan tambahan RM90 juta daripada Kementerian Kewangan (MOF) bagi kerja penyelenggaraan cerun di sepanjang Jalan Persekutuan seluruh negara.

Menterinya, Baru Bian berkata dengan penambahan itu, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan peruntukan bagi tujuan tersebut RM110 juta yang sebelum ini kementerian itu hanya menerima RM20 juta pada Belanjawan 2019.

Katanya daripada jumlah itu, KKR akan mengagihkan kira-kira 10 hingga15 peratus untuk penyelenggaraan dan pembaikan di laluan Persekutuan FT059 di Jalan Tapah-Cameron Highlands.

"Kementerian Kewangan telah memberi jaminan akan menyediakan peruntukan tambahan untuk kerja penyelenggaraan cerun di Jalan Persekutuan seluruh Malaysia,” katanya selepas mengadakan lawatan kerja di beberapa tapak penyelenggaraan cerun di Jalan Tapah-Cameron Highlands di sini, hari ini.

Beliau berkata pada tahun ini, 10 lokasi penyelenggaraan cerun secara kerja pembaikan dan 59 lokasi secara kerja pencegahan telah dikenal pasti untuk dilaksanakan dengan jumlah anggaran kos RM19.4 juta di Jalan Tapah-Cameron Highlands.

“Laluan Persekutuan FT059 di Jalan Tapah-Cameron Highlands merupakan jalan utama dan pihaknya akan terus memberi perhatian terhadap penyelenggaraan jalan dan cerun di samping jalan alternatif iaitu laluan FT185 Jalan Simpang Pulai-Blue Valley-Lojing-Gua Musang dan laluan FT102 Jalan Pos Betau, Lembah Bertam untuk menuju ke Cameron Highlands,” katanya.

Mengulas lanjut, Baru berkata pada 2018, KKR menyiapkan kerja penyelenggaraan cerun runtuh di satu lokasi dan 30 lokasi secara kerja pencegahan dengan jumlah kos RM9.3 juta di sepanjang jalan Tapah-Cameron Highlands.

Dalam pada itu, bagi mengurangkan risiko kejadian runtuhan cerun, beliau berkata KKR turut melaksanakan penilaian dan pemetaan tahap bahaya dan risiko cerun melalui pengumpulan data menggunakan teknologi terkini seperti Light Detection and Raging (LIDAR) dan Sistem Amaran Awal dan Masa Nyata (EWS).

"Sistem-sistem ini dapat mengesan tanda awal keruntuhan cerun dan maklumat berkaitan dapat disebarkan untuk keselamatan pengguna jalan raya di kawasan terlibat. Antara kawasan yang menggunakan sistem ini di Jalan FT059 ini dan di Sabah," katanya. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!