MBNJ saran serbu pusat hiburan operasi lebih masa

Tular di laman sosial yang bertajuk Johor Bahru Darul Maksiat.
A
A

JOHOR BAHRU - Majlis Belia Negeri Johor (MBNJ) memandang serius dakwaan tular di laman sosial bertajuk Johor Bahru Darul Maksiat.

Presidennya, Md Salleheen Mohamad berkata, MBNJ sentiasa merancang dan melaksanakan aktiviti berfaedah untuk belia terutama dari segi kesukarelawan, kemahiran dan kebajikan.

Menurutnya, tetapi usaha ini gagal jika pihak berkuasa tidak membanteras kegiatan negatif di kalangan anak muda di Johor Bahru khususnya.

"MBNJ beranggapan dakwaan seumpama ini, jika tidak di ambil tindakan tegas dan segera oleh pihak berkuasa, pasti akan menimbulkan permasalahan yang lebih besar di masa hadapan.

"Masalah sosial dan penyalahgunaan dadah sintetik terutamanya yang didakwa dilakukan di pusat hiburan, pasti akan mendatangkan musibah kepada pembangunan modal insan dan kemajuan sebuah negeri," katanya dalam satu kenyataan.

Md Salleheen berkata, dalam hal ini, PDRM, AADK dan Pejabat Daerah harus bekerjasama menyerbu pusat pusat hiburan yang dibuka melebihi tempoh waktu yang dibenarkan dan melanggar syarat lesen hiburan.

"Hasil maklumat MBNJ, didapati kebanyakan pusat hiburan di Sentosa, di Taman Century dan di Stulang Laut dibuka melebihi tempoh waktu yang dibenarkan dan sehingga kini tiada tindakan daripada pihak berkuasa," katanya.

Beliau berharap agar kerajaan negeri Johor pimpinan Datuk Osman Sapian selaku Menteri Besar akan mengambil tindakan drastik terhadap perkara yang di utarakan ini.

"Sebenarnya tindakan penguatkuasaan ini boleh dilakukan, namun ia memerlukan iltizam, komitmen dan keikhlasan daripada semua pihak terutamanya AADK supaya dapat membanteras penyalahgunaan dadah terus menyelubungi anak muda di negeri Johor," katanya.