X

Kindly register in order to view this article
!

KWSP sambung semula perkhidmatan di cawangan tertentu mulai 6 Mei

KWSP
A
A

KUALA LUMPUR – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan menyambung semula perkhidmatannya di cawangan tertentu mulai 6 Mei untuk memudahcarakan urusan ahli-ahli yang memerlukannya, kata Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata, temu janji boleh dibuat melalui melalui laman web www.kwsp.gov.my bermula hari ini, 5 Mei.

Sementara itu mengenai program i-Lestari KWSP sehingga 3 Mei 2020, lebih 3.5 juta permohonan berjumlah RM1.66 bilion telah diluluskan.

“Bayaran yang diluluskan dikreditkan ke dalam akaun bank ahli bermula semalam, 4 Mei sehingga 18 Mei 2020,” katanya semasa membentangkan Laporan Laksana Keempat Pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat hari ini.

Tengku Zafrul berkata, sehingga hujung April, pengurangan caruman pekerja daripada 11 peratus kepada 7 peratus yang diterima oleh ahli KWSP dianggarkan sebanyak RM977 juta sebulan.

“Adalah diharap jumlah ini dapat sedikit sebanyak membantu aliran tunai buat ahli-ahli KWSP yang memerlukan,” katanya. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!