X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 08 Disember 2021

Haiwan peliharaan individu positif Covid-19 perlu dikuarantin

Gambar hiasan. - Foto 123RF
A
A

KUALA LUMPUR - Haiwan peliharaan milik individu yang disahkan positif koronavirus (Covid-19) perlu diasingkan dan dikuarantin selama 14 hari bagi tujuan pemantauan kesihatan.

Pensyarah Kanan (Imunologi Veterinar) dan penyelidik penyakit haiwan kesayangan, Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia, Dr Farina Mustaffa Kamal berkata, penjaga perlu merujuk kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Daerah untuk tindakan susulan jika haiwan tersebut menunjukkan sebarang masalah kesihatan dalam tempoh itu.

Menurutnya, biarpun tiada bukti haiwan peliharaan boleh menyebarkan jangkitan Covid-19 namun ia boleh dijangkiti penyakit itu seperti dilaporkan Pertubuhan Kesihatan Haiwan Sedunia (OIE).

“Dua kes jangkitan Covid-19 melibatkan haiwan peliharaan iaitu kucing dan anjing telah dilaporkan di Belgium dan Hong Kong dengan berpunca daripada pemiliknya positif wabak itu.

“Jadi haiwan peliharaan ini disyaki terjangkit daripada kontak rapat individu positif Covid-19 melalui ciuman, pelukan atau pengendalian haiwan tanpa membasuh tangan,” katanya ketika dihubungi.

Bagaimanapun Dr Farina berkata, setakat ini kes jangkitan ke atas haiwan peliharaan adalah amat terpencil dan tiada maklumat jelas mengenai simptom haiwan dijangkiti Covid-19 malah kebanyakannya tidak menunjukkan sebarang tanda.

“Hanya kes seekor kucing di Belgium yang menunjukkan simptom masalah pernafasan, cirit-birit dan muntah. Namun perlu diingatkan terdapat agen virus atau bakteria lain yang boleh menyebabkan simptom yang sama pada haiwan,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menegaskan lebih baik jika langkah kuarantin dan pengasingan diri daripada haiwan peliharaan dilakukan lebih awal, sebaik pemilik menyedari diri mereka mempunyai simptom dijangkiti Covid-19.

“Jika waktu itu tiada orang lain yang boleh mengendalikan haiwan milik anda, anda perlu memakai penutup muka serta sarung tangan ketika memberi makanan dan minum, membersihkan sangkar dan najis haiwan peliharaan terbabit,” katanya.

Dr Farina berkata, tiada bukti jelas ada spesis haiwan tertentu yang lebih mudah dijangkiti secara semula jadi, namun dalam situasi negara dilanda pandemik Covid-19 ini, pemilik amat digalakkan mengurung haiwan peliharaan di dalam rumah.

“Setakat ini, kajian menunjukkan virus ini (Covid-19) boleh menjangkiti kucing, feret dan monyet.

“Tetapi, feret dan monyet ialah haiwan makmal yang digunakan dalam kajian berkaitan koronavirus,” katanya.

Mengulas mengenai nasib haiwan jalanan pula, Dr Farina berkata, kebanyakan kucing jalanan selalunya lebih sukar didekati kerana ia tidak biasa berinteraksi dengan manusia.

“Jadi secara logiknya, kurang kontak rapat seperti ciuman, pelukan antara manusia dan kucing jalanan namun saranan daripada OIE dan WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) perlu diguna pakai, jika mengendalikan haiwan peliharaan, mahupun jalanan,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai koronavirus, jangkitan kuman dan virus terhadap haiwan, Dr Farina berkata, secara amnya, koronavirus adalah kumpulan keluarga virus yang besar dan menjangkiti spesis haiwan yang berlainan.

Katanya, kebanyakan virus terbabit bukan zoonotik atau bermaksud jangkitan itu terhad di dalam haiwan sahaja.

“Contoh virus yang boleh menjangkiti haiwan domestik ialah seperti anjing (canine coronavirus), kucing (feline coronavirus), ayam (infectious bronchitis virus), babi (porcine epidemic diarrhea virus dan transmissible gastroenteritis virus).

“Hanya SARS-CoV, MERS-CoV yang dikenal pasti berpunca daripada haiwan, iaitu kelawar dan boleh menjangkiti manusia,” katanya.

Sementara itu, katanya bagi SARS-CoV2 iaitu virus penyebab Covid-19, analisis jujukan virus mendapati terdapat 96 peratus persamaan dengan virus yang dijumpai di dalam kelawar namun kajian lanjut masih dijalankan untuk mengenal pasti punca sebenar. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!