X

Kindly register in order to view this article
!

AS tak tanggung kos perlindungan keselamatan Putera Harry, Meghan

Putera Harry dan Meghan pada Januari mengejutkan dunia dengan berita melepaskan gelaran diraja dan menjalani kehidupan sebagai rakyat biasa.
A
A

ANKARA - Presiden Donald Trump semalam berkata, Amerika Syarikat (AS) tidak akan menampung kos untuk melindungi keselamatan Putera Harry dan isterinya, Meghan semasa mereka berada di AS, lapor agensi berita Anadolu.

Trump berkata demikian selepas laporan mengatakan pasangan itu tiba di Los Angeles, California.

"Saya rakan dan peminat Ratu & United Kingdom. Dilaporkan Harry dan Meghan yang melepaskan gelaran diraja akan menetap di Kanada. Kini mereka meninggalkan Kanada untuk ke AS. Namun, AS tidak akan membayar kos perlindungan keselamatan mereka, mereka perlu bayar!," kata Trump di Twitternya.

Menurut laporan majalah hiburan, Meghan Markle mendapat kerja dengan Disney dan mungkin akan berpindah ke Los Angeles bersama Harry dan anak mereka, Archie.

Pasangan itu pada Januari mengejutkan dunia dengan berita melepaskan gelaran diraja dan menjalani kehidupan sebagai rakyat biasa.

Harry dan Meghan yang sebelum ini dikenali sebagai Duke dan Duchess of Sussex tidak akan menggunakan gelaran diraja bagi tujuan rasmi dan tidak dianggap mewakili anggota keluarga diraja.

Kerajaan Kanada bulan lalu mengumumkan kerajaan akan membayar bagi melindungi pasangan itu yang memutuskan untuk menetap di Kanada. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus