Diskaun tambahan ke atas penggunaan elektrik: Muhyiddin

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bercakap pada Perutusan Khas Pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) bernilai RM250 bilion di Bangunan Perdana Putra hari ini. - Foto Bernama
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bercakap pada Perutusan Khas Pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) bernilai RM250 bilion di Bangunan Perdana Putra hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA - Diskaun tambahan ke atas penggunaan elektrik turut diberikan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Perdana Menteri berkata, kerajaan bersama Tenaga Nasional Berhad akan menambah peruntukan sebanyak RM530 juta lagi untuk memberikan diskaun berperingkat antara 15 peratus hingga 50 peratus mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 600 kilowatt sebulan.

Muhyiddin berkata, dalam pakej rangsangan ekonomi yang lepas, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM500 juta bagi tujuan pemberian diskaun 15 peratus ke atas bil elektrik sektor pelancongan dan dua peratus bagi sektor komersial, industri, pertanian dan isi rumah di Semenanjung Malaysia mulai 1 April 2020.

ARTIKEL BERKAITAN: PM umum Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat RM250 bilion

Beliau berkata, diskaun 50 peratus akan diberikan kepada penggunaan elektrik bawah 200 kilowatt, 25 peratus bagi penggunaan antara 201 hingga 300 kilowatt dan 15 peratus bagi penggunaan 301 hingga 600 kilowatt.

“Diskaun ini akan berkuat kuasa bagi tempoh enam bulan mulai bil bulan April 2020,” katanya.

Beliau menjelaskan, diskaun sebanyak dua peratus seperti dimaklumkan sebelum ini akan terus dinikmati oleh semua pengguna isi rumah.

Selain itu, Muhyiddin turut memberitahu terdapat beberapa pakej khas akan ditawarkan dengan kerjasama syarikat-syarikat telekomunikasi bagi industri telekomunikasi dan multimedia.

Jelasnya, antara pakej khas yang akan ditawarkan adalah internet percuma kepada semua pelanggan dengan nilai RM600 juta bermula 1 April 2020 sehingga tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan tamat.

Artikel Berkaitan:

Perdana Menteri berkata, selain itu, tambahan RM400 juta akan dilaburkan untuk meningkatkan liputan dan keupayaan rangkaian bagi mengekalkan ketersediaan dan kualiti rangkaian telekomunikasi yang tinggi dan mampan. - Bernama