X

Kindly register in order to view this article
!

Covid-19: Itali catat enam kematian, negara paling terjejas di Eropah

Terdapat 229 kes jangkitan di seluruh negara berkenaan dan enam kematian dicatatkan.
A
A

ITALI mencatatkan enam kematian akibat koronavirus Covid-19, menjadikannya negara yang paling teruk terjejas susulan penularan wabak itu, di Eropah.

Polis telah mengawal pusat pemeriksaan di sekitar bandar-bandar yang dikuarantin di utara Itali, pada Isnin.

Ia susulan tindakan pihak berkuasa mengawal penyebaran wabak koronavirus yang menjadikan negara tersebut sebagai titik tumpuan wabak di Eropah.

Pegawai kesihatan Itali pada Isnin berkata, terdapat 229 kes jangkitan di seluruh negara berkenaan dan enam kematian dicatatkan.

Terdapat 101 pesakit di hospital manakala 27 lagi ditempatkan di unit rawatan rapi.

Wilayah Lombardy yang paling teruk terjejas melaporkan 172 kes dengan lima kematian.

Sejak peningkatan jumlah kes di Itali, bursa saham negara itu mencatatkan kerugian besar iaitu jatuh lebih daripada empat peratus pada satu masa.

Pada Sabtu lalu, Itali merupakan negara pertama di Eropah yang mengkuarantinkan warganegaranya, dengan lebih 50,000 penduduk di 11 bandar yang menghadapi “lockdown”.

Kerajaan Itali juga telah memperkenalkan beberapa langkah pembendungan dan menghentikan semua acara dan perhimpunan selain menutup sekolah, taska, muzium serta pejabat awam lain.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!