Formula jitu penentu harga minyak

A
A

AWAL 2019 menjelma diiringi perasaan penuh gemuruh menunggu pengumuman kerajaan tentang harga minyak yang diramalkan turun. Begitu pun, drama hari-hari terawal 2019 menghantui rakyat rentetan bantahan pengusaha stesen yang mendakwa akan kerugian puluhan juta ringgit sekiranya tidak diwujudkan satu mekanisme atau sistem penentuan harga minyak secara efisien.

Namun, selepas pertemuan bermakna bersama Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed, harga minyak turun dan disambut dengan penuh rasa kesyukuran oleh rakyat jelata.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menyatakan kerajaan menetapkan harga minyak purata bulanan yang diketahui harga pada bulan berikutnya. Mekanisme harga ditentukan berdasarkan formula Mekanisme Harga Automatik (APM) mengambil kira kos purata produk petroleum yang diproses mengikut rujukan Mean of Platts Singapore dan Kadar Tukaran Asing (FER) bulan sebelumnya. Timbul satu persoalan di benak pemikiran penulis. Di manakah peranan yang dimainkan oleh pakar kejuruteraan sistem komputer Malaysia yang tampil membantu kerajaan?

Ketika artikel ini ditulis, penentuan harga minyak memasuki minggu kedua, namun sehingga kini belum ada pakar kejuruteraan sistem komputer yang mampu menawarkan satu perisian atau formula bagi mengatasi kekalutan turun naik harga minyak di negara ini. Pengusaha minyak mendakwa akan terus kerugian besar sekiranya harga minyak ditentukan pada setiap minggu kerana penurunan atau kenaikan pasti mempengaruhi perolehan pendapatan mereka.

Agak pelik kerana laporan diterbitkan Reuters Business News bertarikh 28 Mei 2018 oleh Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) menyebut pengeluaran minyak Malaysia dianggarkan 1.4 juta tong sehari meletakkan Malaysia pada tempat ke-25 pengeluar minyak dunia. Malaysia sebenarnya sudah lama terbabit dalam pengeluaran minyak kedua dan harga minyak pun sentiasa turun naik berdekad lamanya.

Sekalipun, telaga minyak pertama dinyatakan ditemukan oleh Edwin L Drake di Titusville, Pennsylvania, Amerika Syarikat, namun sarjana Islam adalah insan pertama yang menyingkap penemuan sebenar `emas hitam’ di dunia. Sekitar 1,100 tahun lalu, seorang tokoh Islam yang jarang disebut dalam sejarah penyelidikan Islam, Abu Musa Jabir Ibn Hayyan, menemui proses penyulingan dan pembahagian bahan kimia dan petroleum. Ibn Hayyan dilahirkan pada 721 di kalangan keluarga ahli kimia.

Ibn Hayyan digelar ‘Bapa Kimia Moden’ dan hasil ciptaan beliau yang terkenal adalah pengasingan bahan kimia dengan melakukan kerja eksperimen dengan menggunakan peralatan diciptanya sendiri. Dengan merujuk kepada beberapa kitab dan menjalankan uji kaji, beliau telah mengenal pasti banyak bahan baru seperti asid sulfurik, asid hidroklorik, asid nitrik dan berjaya mengklasifikasikan unsur-unsur logam serta bukan logam serta mencipta jadual berkala kimia moden antara logam dan gas.

Soalnya, kenapa pakar kejuruteraan sistem komputer di Malaysia tidak mampu mencipta satu perisian yang mantap dan mampu menyelesaikan masalah harga minyak di pasaran. Walhal Ibn Hayyan telah membongkar perihal minyak dalam Surah Al-Maidah ayat [5:66] yang menyatakan: “Dan sekiranya mereka sungguh-sungguh menjalankan (hukum) Taurat, Injil dan (al-Quran) apa-apa yang diturunkan kepada mereka dari Tuhan mereka, nescaya mereka akan mendapat makanan (rezeki) dari atas mereka (langit) dan dari bawah kaki-kaki mereka (bumi). Di antara mereka ada golongan yang adil, tetapi kebanyakan dari mereka, buruk yang mereka amalkan.”

ALLAH menjelaskan lagi dalam Surah Ar-Ra’d [13:17] yang bermaksud: “ALLAH telah menurunkan air (hujan) dari langit, maka mengalirlah air di lembah-lembah menurut ukurannya, maka arus itu membawa buih yang mengembang (gas). Dan dari apa (logam) yang mereka lebur dalam api untuk membuat perhiasan atau alat-alat, ada (pula) buihnya seperti buih arus itu. Demikianlah ALLAH membuat perumpamaan (bagi) yang benar dan yang batil. Adapun buih itu, akan hilang bagaikan sesuatu yang tiada harga; adapun yang memberi manfaat kepada manusia, maka ia tetap di bumi. Demikianlah ALLAH membuat perumpamaan-perumpamaan.”

Secara ringkas, petroleum terbentuk hasil percampuran minyak dan gas asli di dalam perut bumi yang mengandungi sisa tumbuhan, kayu kayan dan haiwan yang mati dan tertimbus dengan pasir, batu, tanah lumpur dan sebagainya disebabkan perubahan cuaca serta bentuk muka bumi beratus tahun dahulu. Perubahan suhu dan tekanan membentuk bahan organik sekali gus menjadikan petroleum iaitu campuran beratus molekul hidrokarbon berbeza-beza yang terdiri daripada hidrogen dan karbon.

Kadang-kadang ia terbentuk sebagai cecair minyak mentah dan ada juga wap gas asli di celahan pasir dan batu-batuan bumi. Petroleum terperangkap kadangkala menjangkau 3,000 kaki hingga 8,000 kaki di bawah permukaan bumi atau laut. Peringatan ALLAH dalam Surah Al-Baqarah [2:267] bermaksud: “Hai orang-orang yang beriman! Belanjakanlah sebahagian daripada (hasil) usaha kamu yang baik, dan sebahagian daripada apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu; dan janganlah kamu pilih yang tidak baik buat kamu dermakan dia, pada hal kamu tidak akan menerima dia melainkan dengan memejamkan mata padanya; dan ketahuilah bahawasanya ALLAH itu Maha Kaya dan Maha Terpuji.”

Jelas sekali, pakar kejuruteraan sistem komputer tidak bijak merungkai apa yang tersembunyi dalam al-Quran. Namun, penulis percaya akan wujud satu mekanisme harga yang mantap sekiranya kita belajar dan mengambil pesanan yang telah dititip oleh ALLAH.

* Penulis ialah Pengarah Institut Kejuruteraan Sukan Pusat Kecemerlangan Universiti Selangor (Unisel)


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia

PENAFIAN:
SINAR HARIAN tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian SINAR HARIAN. Terima kasih.