X

Kindly register in order to view this article
!

Seri Muda banjir lagi

Keadaan kawasan di sekitar Seri Muda yang dinaiki air. Foto: Ihsan ADUN Kota Kemuning
A
A

SHAH ALAM - Hujan lebat berterusan sejak awal pagi tadi menyebabkan beberapa kawasan di Taman Seri Muda Seksyen 25 dinaiki air.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Kemuning, V Ganabatirau berkata, walaupun semua pam berfungsi dengan dengan skala maksimum namun taburan hujan yang tinggi menyebabkan sistem saliran tidak mampu menampung jumlah kapasiti air.

Beliau berkata, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) turut menyediakan dua pam tambahan di kunci air sekitar Seri Muda bagi mengurangkan keadaan banjir berkenaan.

"Hujan bermula sejak jam 4 pagi namun banjir mula berlaku di kawasan ini sekitar jam 9.10 pagi.

"Walaupun ada pam untuk salirkan air ke kolam takungan namun taburan hujan yang tinggi menyebabkan berlakunya banjir ini," katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

Pam yang terdapat di kunci air bagi membantu mengurangkan masalah banjir. Foto: Ihsan ADUN Kota Kemuning
Pam yang terdapat di kunci air bagi membantu mengurangkan masalah banjir. Foto: Ihsan ADUN Kota Kemuning

Pada tahun lalu, kawasan Seri Muda pernah beberapa kali dinaiki air sehingga menyebabkan mangsa perlu ditempatkan ke pusat pemindahan sementara.

Mengulas lanjut, Ganabatirau berkata, selain taburan hujan yang tinggi, banjir tersebut juga dipercayai berlaku disebabkan oleh sikap sebilangan pihak yang membuang sampah di dalam longkang.

"Keadaan ini mengganggu sistem saliran dan menyebabkan kawasan ini sangat senang dinaiki air," katanya.

Laluan jalan turut dinaiki air ekoran hujan lebat sejak awal pagi. Foto: Ihsan ADUN Kota Kemuning
Laluan jalan turut dinaiki air ekoran hujan lebat sejak awal pagi. Foto: Ihsan ADUN Kota Kemuning

Dalam pada itu, Ganabatirau berkata, buat masa ini, semua agensi dan jabatan berkaitan telah turun padang bagi memantau keadaan banjir di kawasan tersebut.

Katanya, pada Disember tahun lalu, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) turut meluluskan 30 projek khas pada tahun ini melibatkan penambahbaikan dan naik taraf longkang.

"Kebanyakan projek terletak di Seksyen 25 namun ia mungkin akan bermula pada pertengahan tahun ini selepas semua proses dan perancangan selesai," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus