X

Kindly register in order to view this article
!

Koronavirus: Pahang seru adakan solat hajat

Syed Ibrahim Syed Ahmad
A
A

KUANTAN - Kerajaan negeri menyeru umat Islam di negeri ini mengadakan solat hajat bagi memohon keselamatan daripada sebarang wabak penyakit.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Pelajaran dan Kesihatan Pahang, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad berkata, walaupun tiada sebarang laporan mengenai wabak tersebut di negeri ini setakat ini, namun inisiatif tersebut diambil bagi memastikan negara tersebut dijauhkan daripada wabak dan segala jenis penyakit.

"Kita peka dengan situasi semasa dan bimbang wabak koronavirus ini 'ditembusi' (dijangkiti) walaupun Pahang masih tiada laporan mengenai penyakit tersebut.

"Jadi, kita menyeru supaya masjid kariah di seluruh Pahang mengadakan solat hajat selepas solat Jumaat terdekat ini," katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, solat hajat juga akan dilakukan secara berjemaah pada waktu Maghrib selama seminggu.

"Semoga ALLAH melindungi 'immah' dari segala wabak, fitnah dan bencana," katanya.

Kelmarin, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, ujian pengesanan dan pengesahan melibatkan tiga individu dijangkiti virus itu diperoleh daripada Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) Sungai Buloh.

Ketiga-tiganya merupakan ahli keluarga terdekat kepada lelaki berusia 66 tahun yang disahkan positif wabak berkenaan di Singapura sebelum ini.