Bagaimana untuk mengetahui bahawa taubat kita diterima oleh ALLAH SWT?

A
A
A

"YA ALLAH, ampunkanlah dosa dan segala kekhilafan aku selama ini. Sesungguhnya aku seorang pendosa dulu, tetapi kini mengharapkan keampunan-MU, ya Rabb. Tempatkanlah aku dalam kalangan orang yang beriman dan meraih syurga-MU, jauhkanlah aku daripada azab api neraka."

Begitulah rintihan seorang lelaki setiap kali berdoa kepada ALLAH.

Bahkan, kerap kali lelaki itu melakukan solat sunat taubat dan solat-solat sunat lain, di samping yang fardu.

Barangkali bukan lelaki tersebut sahaja, malah mungkin kita turut melakukan perkara sama untuk memohon keampunan daripada ALLAH SWT.

Benar, tiada manusia yang 'bersih' daripada melakukan sebarang dosa.

Apabila sudah bertaubat, sudah tentu kita hendak tahu adakah dosa-dosa kita telah diampunkan oleh ALLAH SWT?

Bagaimanakah untuk kita ketahui bahawa taubat kita telah diterima oleh-NYA?

Dalam hal itu, taubat daripada segala dosa dan kesilapan merupakan kewajipan setiap individu Muslim sepertimana firman ALLAH SWT dalam Surah al-Nur, ayat 31: "...Dan bertaubatlah kamu semuanya kepada ALLAH SWT wahai orang-orang beriman, mudah-mudahan kamu berjaya."

Artikel Berkaitan:

Syarat taubat seperti dinyatakan oleh Imam al-Nawawi adalah meninggalkan dosa, menyesal dan berazam untuk tidak mengulanginya lagi.

Jika ia melibatkan dosa sesama manusia, perlu memulangkan hak yang diambil atau memohon kemaafan.

Imam Ibn Rejab al-Hanbali dan Sheikh Mulla Ali Qari menyatakan, jika cukup syarat-syarat taubatnya, ikhlas dan benar, maka ALLAH SWT menerima taubatnya.

Namun, ada juga sebahagian ulama menyatakan bahawa tanda-tanda seorang diterima taubatnya seperti dinyatakan oleh Sheikh Dr Khalid al-Muslih, Sheikh Hasan Ya’kub dan selainnya adalah berterusan melakukan kebaikan, bersungguh dalam beramal, bersiap sedia menghadapi kematian dan selainnya.

***Ustaz Mustafar Mohd Suki merupakan pendakwah dan penulis.