X

Kindly register in order to view this article
!

Pelajar praktikal jumpa planet baharu

Cukier membuat penemuan bersejarah sebuah planet baharu berukuran sama seperti bumi di zon boleh didiami.
A
A

WASHINGTON - Seorang pelajar berusia 17 tahun di Amerika Syarikat tidak menyangka dapat mencipta sejarah pada hari ketiga dia menjalani latihan amali bersama Agensi Pentadbiran Angkasa dan Aeronautik Kebangsaan (NASA).

Pelajar praktikal tersebut, Wolf Cukier dilaporkan berjaya membantu NASA menemui planet berukuran sama seperti bumi di zon boleh didiami.

Penemuan itu dibuat ketika Cukier diberi tugas untuk mengkaji variasi kecerahan bintang menerusi Satelit Peninjau Transit Exoplanet atau TESS yang kemudiannya dimuat naik ke dalam projek sains Pemburu Planet TESS.

"Saya memantau data binari mengalir tersebut, sebuah sistem membabitkan dua bintang mengelilingi antara satu sama lain.

"Saya kemudiannya mengesan isyarat dari sistem digelar TOI 1338 dan ia adalah sebuah planet," katanya yang menyertai Pusat Penerbangan Angkasa Lepas Goddard di Greenbelt, Maryland sebagai pelatih amali selepas menamatkan tahun junior di Sekolah Tinggi Scarsdale di New York.

Cukier turut menjadi penulis bersama laporan itu di samping beberapa saintis dari Universiti San Diego, Universiti Chicago dan institusi lain yang dihantar kepada jurnal saintifik.

Menurut NASA, TOI 1338 b berukuran 6.9 kali lebih besar dari bumi dan jaraknya kira-kira 1,300 tahun cahaya.

Cukier juga merancang melanjutkan pengajian di kolej dan tiga pilihan utamanya adalah Princeton, MIT dan Stanford. - Agensi


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!