X

Kindly register in order to view this article
!

Api misteri 'tamat hari nie'

Wan Nor Fatihah menunjukkan kebakaran yang berlaku pada 30 Disember lalu sebelum berhenti sejak tiga hari kebelakangan ini. Gambar kecil: Tulisan yang didakwa ditulis makhluk ghaib yang mengekori Wan Nor Fatihah dan keluarganya dengan kejadian api misteri.
A
A

KOTA BHARU - [DIKEMASKINI] Sebuah keluarga di Kampung Penambang, Pantai Cahaya Bulan yang mengalami kejadian api misteri mendakwa menerima pesanan bertulis daripada makhluk ghaib.

Pesanan 'tamat hari nie' itu didakwa ditulis di papan putih di bilik ketiga rumah baharu mereka semalam.

Gadis berkenaan, Wan Nor Fatihah Wan Hanafi, 21, berkata, hal itu disedari oleh adik perempuannya Wan Nor Fatini, 19, sebelum memberitahu kepadanya yang kemudian melihat sendiri tulisan di dalam bilik berkenaan.

“Sebelum muncul tulisan tersebut (tamat hari nie) sudah tiga hari kami sekeluarga tidak didatangi ataupun diganggu apa-apa kebakaran daripada api misteri.

“Kejadian terakhir hanya berlaku pada jam 9 malam Ahad lalu apabila kain dan bantal di dalam rumah ini terbakar, selepas itu tidak ada lagi gangguan api misteri sehingga jam 4 petang hari ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

Wan Nor Fatihah tinggal di rumah itu bersama nenek, Zainab Sulaiman, 82, ibu, Ropeah Zakaria, 52, abang, Wan Mohd Faiz, 23, dan Wan Nor Fatini, 19, sejak tahun 2018 selepas kediaman lama mereka yang terletak tidak jauh dari rumah baharu itu terbakar dalam kejadian pada September 2017.

Kejadian ganjil ini mula menghantui keluarga berkenaan pada tahun 2012 iaitu dua tahun selepas kematian bapa Wan Nor Fatihah dan turut memusnahkan sebuah rumah ibu saudara gadis itu sebelum ini.

Keadaan yang pulih daripada api misteri itu juga dikongsikan oleh Wan Nor Fatihah di laman Facebook miliknya.
Keadaan yang pulih daripada api misteri itu juga dikongsikan oleh Wan Nor Fatihah di laman Facebook miliknya.

Mereka kemudian berpindah ke rumah baharu yang didiami sekarang namun selepas dua tahun tidak diganggu, api tersebut bagaimanapun kembali pada jam 8.45 malam, 29 Disember tahun lalu dengan kebakaran secara tiba-tiba ke atas sebuah motosikal milik keluarga yang berada di bawah rumah.

Api misteri itu kemudian muncul secara berterusan dengan membakar pakaian, perabot, televisyen, pintu bilik air, mesin basuh dan kotak fius elektrik sehingga menyebabkan dua kali keluarga itu bergelap di dalam rumah mereka sebelum ini.

Wan Nor Fatihah berkata, dia sudah berusaha dengan pelbagai cara dan berikhtiar termasuk berubat dengan berpuluh pengamal perubatan Islam serta tradisional datang ke rumahnya untuk membantu memulihkan keadaan itu tetapi tidak berjaya.

“Kali terakhir saya menjalani rawatan dengan seorang pengamal perubatan tradisional lelaki di Kadok pada Sabtu lalu.

“Selepas itu, sudah tidak muncul gangguan api dan saya harap keadaan ini akan berterusan. Saya juga sudah tidak mahu berubat dengan mana-mana pengamal perubatan lain selepas ini, buat apa nak berubat lagi, saya sudah pulih,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: [VIDEO] Api misteri kembali hantui 'gadis api'

Nenek terkilan, cucu dituduh punca api misteri

Katanya, keadaan dirinya dirasakan sudah kembali normal dan sihat serta dapat menjalani kehidupan seperti orang lain.

“Saya sudah membuang barangan yang terbakar dan menggantikan dengan barangan baru seperti tilam, selimut dan bantal yang dibeli menggunakan wang bantuan daripada orang ramai.

“Saya ucapkan terima kasih kepada semua pihak yang prihatin dengan keadaan saya dan saya harap selepas ini dapat keluar mencari pekerjaan kerana saya juga ada tanggungjawab untuk menjaga keluarga. Saya pun sudah sihat dengan tidur yang cukup dan berasa tenang, keluarga pun merasakan perkara yang sama,” katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!