X

Kindly register in order to view this article
!

Empat beranak diami rumah daif dapat perhatian ADUN

Mohd Tarmizi sewaktu melawat rumah daif Rohayati di Permatang Badak semalam.
A
A

KUANTAN - Rumah daif tanpa pintu dan tingkap didiami ibu tunggal bersama tiga anaknya di Kampung Permatang Badak di sini mendapat perhatian wakil rakyat yang memberi jaminan untuk menyiapkan rumah tersebut demi keselesaan penghuninya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Panching, Mohd Tarmizi Yahaya berkata, pembinaan rumah, Rohayati Ahmad, 56, itu akan dilaksanakan dalam masa terdekat dengan memberi fokus kepada pintu dan tingkap serta lantai di rumah terbabit.

Menurutnya, setakat ini pihaknya akan membuat pembayaran bil elektrik terlebih dahulu, selepas hampir dua bulan keluarga itu bergelap.

"Hari ini, kita akan membuat bayaran bil dan meminta sambungan elektrik segera dilakukan oleh pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) memandangkan Rohayati menggunakan lilin dan pelita pada waktu malam.

"Kita memahami kesukaran terbabit dan sebab itu kita menyegerakan bantuan dengan ini (bayar bil elektrik) sebelum tindakan membaik pulih rumah dijalankan," katanya ketika ditemui di rumah Rohayati di Permatang Badak semalam.

Kelmarin, Sinar Harian menyiarkan kisah kehidupan daif empat beranak yang berteduh di sebuah rumah tanpa pintu dan tingkap sejak lapan tahun lalu.

Keluarga itu tiada pilihan kecuali terus menetap di rumah serba kekurangan itu yang hanya menunggu masa menyembah bumi dan menjadikan perca kain sebagai pintu rumahnya.

Dalam pada itu, Mohd Tarmizi memaklumkan, pihaknya akan menghubungi Ahli Parlimen Paya Besar, Mohd Shahar Abdullah bagi mengetahui lebih lanjut mengenai tindakan yang sudah diambil.

"Difahamkan YB Mohd Shahar ada membuat lawatan di rumah Rohayati dan saya akan menghubunginya untuk mendapatkan gambaran lebih menyeluruh mengenai bantuan serta perancangan yang telah dilakukan," katanya.

Ditanya mengenai kos pembinaan rumah terbabit, Mohd Tarmizi berkata, ia dijangka melibatkan kos kira-kira RM15,000 bagi memasang lantai, pintu, tingkap dan membuat dinding bilik.

Beliau turut mengalu-alukan sumbangan orang ramai bagi membolehkan pembinaan rumah Rohayati dilaksanakan segera dan sebarang sumbangan boleh dilakukan ke akuan Muamalat 06010002466719 atas nama Pusat Khidmat Masyarakat DUN Panching.

ARTIKEL BERKAITAN: Rumah usang tanpa pintu, tingkap teduhan 4 beranak


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus