X

Kindly register in order to view this article
!

Caruman KWSP untuk isteri mula tahun depan

Skim Sukarela di bawah kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bakal dilaksanakan pada suku ketiga tahun depan.
A
A

KUALA LUMPUR - Skim Sukarela di bawah kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bakal dilaksanakan pada suku ketiga tahun depan.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Amiruddin Hamzah berkata, skim bersifat sukarela itu membolehkan suami mencarum dua peratus daripada 11 peratus syer pekerja kepada isteri yang bekerja atau suri rumah.

“Semalam Dewan Negara telah meluluskan Rang Undang-Undang Kumpulan Wang Simpanan Pekerjaan (Pindaan) 2019. Kita perkenalkan satu skim sukarela bagi suami memberikan secara sukarela dua peratus daripada 11 peratus potongan yang dibuat daripada syer pekerja (suami) itu kepada isterinya.

“Kriteria skim ini bagi suami mestilah bekerja dan mempunyai majikan, warganegara Malaysia. Ia juga terbuka kepada suami bukan warganegara yang status kerakyatan isteri mereka adalah warganegara,” katanya pada sidang media di Lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau menjelaskan kriteria isteri pula mesti warganegara dan mereka bekerja atau suri rumah.

Amiruddin berkata, skim tersebut merupakan pengiktirafan kepada wanita sebagai jaminan masa depan mereka.

“Ia akan berhenti apabila terjadi pembubaran perkahwinan atau berlaku kematian. Kita berharap skim ini akan dapat sambutan yang baik daripada para suami yang budiman serta bertanggungjawab demi memberi jaminan masa depan kepada isteri itu nanti,” katanya. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari.Langgan Sekarang!

Polisi Data Peribadi Karangkraf