X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 16 Mei 2022

Fitur baharu manisan lebah

SIMBOLIK penyerahan mesin Polyvapour kepada pengusaha IKS yang terlibat dalam industri pengeluaran madu kelulut tempatan.
A
A

PROSES mengasingkan air dalam manisan semula jadi madu lebah bukanlah mudah.

Pun demikian, kesukaran dihadapi usahawan madu kelulut itulah menjadi titik tolak buat penyelidik Politeknik Sultan Idris Shah (PSIS) Sabak Bernam, Selangor mencipta inovasi yang ekstravaganza.

Gabungan idea empat penyelidik PSIS berjaya menghasilkan Mesin Pengasingan Air Dalam Madu yang diberi nama Polyvapour Drying Machine for Homey (Polyvapour) sekali gus mengharumkan nama institusi berkenaan.

Cukup membanggakan apabila inovasi itu hanya mengambil enam bulan sahaja. Ya, kepakaran penyelidik tempatan dalam bidang itu tidak dapat disangkal lagi.

Mohamed Rizal Muhd Tayab, Saifulbahari Mohd Rashid, Mohd Azli adnan dan Wan Izma Azniza Mohamed Roseli membuktikan pencapaian mereka. Geran penyelidikan Public Pivate Research Network (PPRN) bagi tujuan pembangunan inovasi terbabit berjaya diperoleh.

Wakil penyelidik, Mohamed Rizal menjelaskan, Polyvapour dibangunkan diharap dapat membantu merungkai permasalahan yang dihadapi oleh usahawan indusri kecil dan sederhana (IKS) madu kelulut.

“Sebelum ini, mereka berdepan masalah khususnya dalam pengekalan kualiti madu dan perlu menjalani kaedah terbaik untuk mengasingkan air yang terdapat dalam manisan tersebut.

“Kami memikirkan fitur baharu yang bersesuaian dengan fungsi untuk mengeluarkan cecair selain madu dan mengambil masa enam bulan untuk menyiapkannya,” ujarnya kepada e-Trend.

MESIN Polyvapour yang berjaya dihasilkan empat penyelidik PSIS Sabak Bernam.
MESIN Polyvapour yang berjaya dihasilkan empat penyelidik PSIS Sabak Bernam.

Mengulas lanjut mengenai inovasi berkenaan, Mohamed Rizal berkongsi, mesin Polivapour dibangunkan sejak Mac 2019 itu menggabungkan dua konsep. Double boiling dan continuous drying digunapakai bagi memastikan kualiti madu dapat dikekalkan.

Kaedah gabungan itu dikatakan bersesuaian sebagai jalan penyelesaian bagi mengatasi permasalahan yang dihadapi oleh ramai pemain dalam industri madu terutamanya madu kelulut.

“Kita sedia maklum mereka sering berdepan masalah kandungan air yang tinggi dalam madu hingga menyebabkan kualiti madu tersebut rendah dan tidak tahan lama.

“Melalui kaedah double boiling iaitu pemanasan terkawal dengan suhu antara 40 darjah Celsius hingga 60 darjah Celcius yang boleh diselaraskan, ia dapat mengeluarkan air yang terdapat dalam madu secara perlahan melalui proses pemeluapan,” jelasnya.

Kualiti

Kaedah continuous drying pula menggunakan instrumen hogger. Ujar Mohamed Rizal, ia bertujuan untuk memastikan pengeringan madu dilakukan secara sekata dengan membalik-balikkan madu semasa proses pengeringan dilakukan.

“Gabungan dua konsep iaitu double boiling dan continuous drying itu diyakini dapat memastikan air dalam madu dikeluarkan menggunakan kaedah pemanasan terkawal dan pemeluapan yang sekata.

“Demi menjaga kualiti, mesin tersebut mampu memproses madu sehingga 500 liter padu dalam satu-satu masa. Proses ini dapat menurunkan kandungan madu yang melebihi 30 peratus semasa madu dikutip kepada maksima 20 peratus kandungan air dalam tempoh kurang 24 jam,” katanya.

PENGARAH PSIS, Ishanuddin (kanan) mendengar penerangan mengenai inovasi yang menerima geran penyelidikan PPRN.
PENGARAH PSIS, Ishanuddin (kanan) mendengar penerangan mengenai inovasi yang menerima geran penyelidikan PPRN.

Kaedah yang cukup berinovatif itu katanya, bukan sahaja dapat menjimatkan masa bahkan tenaga dan kos.

Berbanding dengan kaedah yang digunakan sebelum itu, ia memerlukan masa lebih 48 jam untuk mengeluarkan air dalam madu pada kapasiti maksima 100 liter padu sahaja.

“Inovasi itu juga diharapkan dapat memberikan impak positif dalam industri pengeluaran madu kelulut tempatan,” katanya yang berkongsikan fitur sofistikated itu kepada e-Trend baru-baru ini.

Kejayaan diperoleh bukanlah semudah memetik jari. Kongsi penyelidik PSIS, Mohamed Rizal, antara kekangan yang dihadapi penyelidik semasa menyiapkan pembuatan mesin Polyvapour itu adalah mendepani proses pembuatannya.

“Kami perlu berdepan dengan situasi menggunakan sepenuhnya bahan keluli tahan karat dan bahan yang tebal melalui proses pemotongan menggunakan laser.

“Tahap kualiti bahan yang tinggi juga perlu dipastikan untuk spesifikasi makanan kerana melibatkan madu, selain sistem permotoran yang bersesuaian,” ujarnya.

Mesin Polyvapour berkenaan diserahkan kepada Syarikat Trigona Bee Sdn Bhd iaitu pengusaha IKS yang terlibat dalam industri pengeluaran madu kelulut tempatan.

Majlis penyerahan mesin Polyvapour itu disempurnakan Pengarah PSIS, Ishanuddin Hussin di Ladang Kelulut, Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang baru-baru ini.

INOVASI mesin pengasingan air daripada madu kelulut menjadikan produk lebih berkualiti dan tahan lama.
INOVASI mesin pengasingan air daripada madu kelulut menjadikan produk lebih berkualiti dan tahan lama.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!