X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 29 November 2021

Songket penyeri raja sehari

BUSANA songket tidak pernah ditelan zaman.
A
A

MODENISASI dilihat sedikitpun tidak mengalihkan minat masyarakat terhadap fabrik songket. Bahkan, kain istimewa tersebut kekal menjadi pilihan pereka tempatan khususnya untuk menghasilkan koleksi busana perkahwinan.

Istana Puteh, misalnya salah satu jenama tempatan yang mengambil inisiatif dan tanggungjawab memartabatkan keunikan songket dalam sentuhan moden.

Buktinya, selain gaun kembang, fabrik yang sama turut dihasilkan baju kurung moden dan klasik, kebaya pendek serta peplum bertatah pelbagai perincian minimalis.

Konsep rekaan pula bagaikan 2 dalam 1 apabila ideal digayakan baik wanita berhijab mahupun tidak. Sisi kesopanan masih dititikberatkan bagi mengekalkan imej kemelayuan tatkala berada di atas singgahsana pelamin pada hari persandingan.

Pengasas Istana Puteh, Muhamad Faizal menyifatkan, era modernisasi sedikitpun tidak menjejaskan graf permintaan terhadap tekstil kraf khususnya songket.

MUHAMAD FAIZAL mengangkat nilai estetika songket di bawah jenama Istana Puteh.
MUHAMAD FAIZAL mengangkat nilai estetika songket di bawah jenama Istana Puteh.

Muhamad Faizal atau popular dengan panggilan Gee menjelaskan, biar semoden manapun seseorang wanita itu menjelang hari pernikahan atau persandingan, kain tenunan berbenang emas berkenaan pasti menjadi pilihan.

"Kecuali berlakunya perubahan pada tenunan, motif atau warna songket yang tidak menepati selera masyarakat Melayu sehingga mendorong mereka melupakan material turun-temurun ini dan memilih fabrik lain.

"Namun begitu, tidak dinafikan, sesetengah individu terpaksa menolak songket disebabkan faktor harga. Bagaimanapun, mereka yang berkemampuan dan mementingkan nilai estetika akan memilih fabri ini terutamanya songket Terengganu untuk dijadikan busana raja sehari," jelasnya ketika ditemui Femina pada pertunjukan fesyen Pesona Pengantin The Cat Walk Edition x Glitz di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Fabrik minimalis, mewah

Mengulas lanjut mengenai isu berkenaan, beliau menyarankan pasangan mempelai agar tidak menjadikan faktor harga sebagai penghalang untuk menggayakan busana songket. Sebaliknya, pilih pada harga mampu milik lalu dihasilkan rekaan eksklusif agar pengantin nampak gah di atas pelamin.

"Di Istana Puteh, selain buatan Malaysia, kami turut menawarkan songket yang diimport dari Indonesia memandangkan dua negara Nusantara ini kaya dengan kepelbagaian songket menawan dan unik,” tutur beliau.

Bicara mengenai perbezaan antara songket lokal dan Indonesia, Muhamad Faizal memberitahu, pengusaha tempatan lebih cenderung bermain dengan tenunan motif flora seperti bunga tampuk manggis dan pucuk rebung serta bermain nuansa terang.

Sementelah, songket Indonesia pula popular dengan motif geometri dan palet warna lembut.

"Ironinya, motif diterapkan pada songket turut memainkan peranan dan mempengaruhi golongan wanita. Mereka bertubuh gempal misalnya, enggan memilih corak bunga saiz besar kerana bimbang akan menjejaskan penampilan pada hari bahagia.

"Pun begitu, saya juga mendapati majoriti wanita ini (bertubuh gempal) lebih selesa menyarungkan busana diperbuat daripada kain lembut berbanding songket kerana disifatkan terlalu keras dan tegang.

"Usah khuatir, anda juga berpeluang tampil cantik persis puteri Melayu klasik dalam persalinan songket, asalkan rekaan tidak terlalu ekstravaganza. Memadai sekadar konsep minimalis," ujar beliau mengenai koleksi songket pengantin 2020 yang banyak bermain palet rona terang seperti hijau, ungu, biru, putih dan perak.

Jika Istana Puteh menampilkan songket sebagai signatur utama, label DH Art by Wan Huzairil pula memilih kain renda.

SELAIN busana tradisional, songket juga ideal dihasilkan dres dan peplum bertatah perincian minimalis.
SELAIN busana tradisional, songket juga ideal dihasilkan dres dan peplum bertatah perincian minimalis.

Pereka jenama berkenaan, Wan Huzairil Wan Hussein menyatakan, kain renda menjadi pilihan memandang fabrik berkenaan cukup sinonim dengan busana perkahwinan.

"Material ini bukan sahaja boleh berdiri sendiri, malah ia juga cantik dan serasi apabila dipadankan bersama kain lain seperti denim atau sifon.

"Lagipun, coraknya yang minimalis dan mewah serta hadir dalam pelbagai warna membuatkan kain renda ideal dihasilkan pakaian pengantin," jelas Wan Huzairil yang mengusahakan jenama itu bersama rakan seperjuangan, Prof Dr Hamdan Daniel.

WAN HUZAIRIL (kiri) dan Hamdan kreatif menghasilkan busana kombinasi fabrik renda Perancis bersama sifon dan songket.
WAN HUZAIRIL (kiri) dan Hamdan kreatif menghasilkan busana kombinasi fabrik renda Perancis bersama sifon dan songket.

Tambah beliau, rekaan kali ini mengangkat konsep anggun, stailo dan menawan yang sesuai digayakan oleh semua golongan.

Dari segi permainan warna, Wan Huzairil memfokuskan pada nuansa pastel bagi menyuntik mood romantis dan manis.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!