X

Kindly register in order to view this article
!

Rambai dan Abot 'tundukkan' gajah jantan liar

Khidmat gajah denak betina iaitu Rambai dan Abot sering digunakan digunakan bagi memindahkan gajah liar. Foto: Bernama
A
A

TANAH MERAH - Sekali lagi khidmat gajah denak betina iaitu Rambai dan Abot digunakan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan bagi memindahkan seekor gajah jantan liar berusia 30 tahun dari Kampung Air Kayam, Jedok hari ini.

Pengarahnya Ady Ermanty Hanif berkata, gajah jantar liar itu dipindahkan selepas pihaknya melakukan tangkapan terhadap haiwan itu pada Rabu lepas apabila menerima aduan daripada penduduk kampung terbabit.

"Gajah jantan yang mempunyai saiz tapak kaki 18 inci yang dianggarkan berat 3.5 tan itu ditangkap di kawasan kebun getah di kampung terbabit dengan menggunakan kaedah tembakan pelali.

"Sepanjang hampir seminggu gajah terbabit ditangkap, haiwan itu berada dalam keadaan sihat susulan pemantauan berterusan dilakukan oleh pihak kami," katanya kepada pemberita di lokasi pemindahan gajah terbabit di sini, hari ini.

Beliau berkata pihaknya mengambil masa selama enam jam bagi melakukan operasi pemindahan gajah itu dengan dibantu oleh anggota Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (PKGK) Kuala Gandah, Pahang.

"Kami menggunakan dua ekor gajah denak betina iaitu Rambai dan Abot yang datang khas dari PKGK sebelum dibawa naik ke atas lori untuk dipindahkan ke Santuari Gajah Sungai Deka, Terengganu.

"Gajah liar itu adalah gajah berkonflik kelapan berjaya ditangkap di daerah Jeli dan yang pertama di daerah Tanah Merah tahun ini," katanya.

Beliau berkata, pihaknya mengucapkan terima kasih kepada penduduk kampung yang memberikan kerjasama sepanjang operasi pemindahan itu.

"Masyarakat di negeri ini diharap tidak melakukan tindakan sendiri sekiranya terdapat haiwan liar atau kumpulan gajah yang melakukan konflik di kawasan mereka bagi mengelakkan sesuatu risiko berlaku," katanya. -Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus