X

Kindly register in order to view this article
!

Khamis | 26 Mei 2022

Hukum main 'game' di telefon pintar

A
A

PADA hari ini, semakin banyak permainan game yang boleh diperoleh dengan begitu mudah menerusi aplikasi di telefon pintar masing-masing.

Ya, selain dapat menghilangkan kebosanan, bermain game juga boleh mengurangkan tekanan.

Apakah pandangan Islam dalam hal itu?

Bagaimana caranya untuk menentukan sama ada permainan itu dibenarkan syariat atau tidak?

Menjawab tanda tanya itu, ALLAH SWT menciptakan manusia dan jin semata-mata untuk mengabdikan kehidupannya kepada ALLAH SWT sebagai ibadah.

Pada masa sama, ALLAH SWT tidak menghalang manusia untuk berhibur atau bersuka ria asalkan menjaga batas-batas syarak.

Banyak riwayat yang sahih menunjukkan Nabi Muhammad SAW pernah bergurau atau berjenaka kepada isteri-isteri dan sahabat baginda Radiyallahu anhum ajmaien.

Namun, jangan sampai berdusta, merendahkan orang lain, mempersendakan agama atau melalaikan daripada melakukan perintah ALLAH SWT.

Hukum asal bermain game menerusi aplikasi telefon pintar adalah harus selagi mana tidak terdapat unsur judi, lucah, bertindak luar kawalan atau rangsangan keganasan, membawa kepada keruntuhan akhlak, unsur-unsur khurafat dan ramalan-ramalan tahyul, mencetuskan pemusuhan, meninggalkan ibadah serta selainnya.

Dalam dunia tanpa sepadan, setiap masyarakat perlu peka dan mengehadkan masa bermain game, lebih-lebih lagi kepada anak-anak agar tidak berlebihan dan mengakibatkan sesuatu yang tidak diingini.

***Ustaz Mustafar Mohd Suki merupakan pendakwah dan penulis.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!