X

Kindly register in order to view this article
!

Yayasan Pahang cipta sejarah

Mahmud (tengah) menerima anugerah yang disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif AIA Bhd, Ben Ng (kiri) pada Sidang Kemuncak Kesihatan Tempat Kerja Paling Sihat Malaysia 2019 di Bangsar kelmarin.
A
A

KUALA LUMPUR - Menekankan gaya hidup sihat untuk memberikan perkhidmatan terbaik melayakkan Yayasan Pahang (YP) merangkul empat anugerah pada Sidang Kemuncak Kesihatan Tempat Kerja Paling Sihat Malaysia 2019 di Bangsar dekat sini kelmarin.

YP yang merupakan satu-satunya agensi kerajaan di Malaysia menyertai sidang kemuncak itu memenangi anugerah bagi kategori organisasi kecil iaitu Majikan Paling Sihat, Tempat Kerja Paling Sihat dan Tempat Kerja Paling Baik, manakala kakitangannya dinobatkan sebagai Pekerja Paling Sihat.

Tinjauan Tempat Kerja Paling Sihat oleh AIA Vitality merangkumi Australia, Hong Kong, Malaysia, Sri Lanka dan Thailand menerima penyertaan sebanyak 426 organisasi yang mewakili seramai 26,456 pekerja.

Menerusi percubaan keduanya itu, YP dinilai AIA Vitality dan RAND Europe bersama 133 organisasi daripada pelbagai latar belakang di Malaysia termasuk syarikat multinasional dan yang tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur (Bursa Malaysia).

YP kini setanding dengan lima organisasi teratas yang berjaya di Malaysia berdasarkan senarai peserta layak bertanding bagi Tempat Kerja Paling Sihat.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Mahmud Mohd Nawawi berkata, YP menyertai pertandingan tersebut bagi memupuk gaya hidup sihat, memotivasi dan menghasilkan pekerja berprestasi tinggi.

Menurutnya, untuk berkhidmat kepada masyarakat dan memberikan yang terbaik, YP harus memastikan kakitangannya dijaga dengan baik kerana mereka adalah aset terbesarnya.

“Beberapa kategori dinilai termasuk penglibatan kerja, kesihatan gaya hidup, gangguan jangka pendek dan kesihatan klinikal serta mental.

“Walaupun dikatakan bahawa kesihatan yang baik sentiasa bermula dari rumah, namun kami memastikan tempat kerja juga menggalakkan kesihatan yang baik.

“Sebab itu, kita perlu memastikan kakitangan gembira dan sihat melalui pelbagai program termasuk perbincangan mengenai tabiat makan yang sihat dan menggalakkan gaya hidup sihat,” katanya.

Mahmud berkata, anugerah yang diterima itu akan membantu memotivasikan pekerja dan menunjukkan usaha serta sumbangan mereka diperakui.

Menurutnya, YP menggalakkan kakitangannya bertanggungjawab terhadap kesihatan sendiri menerusi pelbagai program termasuk FIT YP yang merangkumi seminar, dialog dan sesi latihan.

“Mereka ada disiplin tinggi kerana berjaya mengurangkan berat badan antara 0.5 kilogram (kg) dan 30kg berdasarkan Indeks Jisim Badan (BMI).

“Tuntutan perubatan pekerja di klinik panel juga menurun sebanyak 30 peratus, manakala tuntutan insurans berkurangan sebanyak 40 peratus.

“Kira-kira 30 peratus kakitangan kami mengambil bahagian secara sukarela dalam aktiviti fizikal, manakala mereka yang dikategorikan berlebihan berat badan telah mula mengikuti rancangan pemakanan sihat dan mengamalkan diet sihat,” katanya.

Beliau berkata, sebagai galakan kepada kakitangan, YP menanggung segala kos untuk aktiviti fizikal dan kesihatan.

Sidang Kemuncak Kesihatan Tempat Kerja Paling Sihat Malaysia 2019 amat istimewa kepada YP kerana merupakan pengiktirafan ke-30 yang diterima yayasan berkenaan.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!