X

Kindly register in order to view this article
!

Ahad | 26 Jun 2022

FAS, PAFA dapat 'lampu hijau' MFL

MFL
A
A

LIGA Bola Sepak Malaysia (MFL) hari ini mengumumkan telah meluluskan permohonan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) dan Persatuan Bola Sepak Perak (PAFA) untuk menukar status PKNS FC dan PKNP FC sebagai Reserve Team (feeder club).

Bagaimanapun, MFL menegaskan kelulusan itu secara bersyarat yang mana kedua-dua persatuan negeri tersebut harus memenuhi keperluan untuk layak sebagai Reserve Team termasuk aspek kewangan stabil, transisi kontrak PKNS FC dan PKNP FC perlu mengikut peraturan dan kemudahan tempat latihan sebelum status itu berkuat kuasa tahun depan.

Keputusan itu dicapai oleh Ahli Lembaga Pengarah MFL selepas pengendali Liga Malaysia itu sebelum ini turut menerima permohonan daripada PKNS FC dan PKNP FC yang mengambil keputusan untuk menamatkan Perjanjian Rakan Kongsi Liga bersama MFL.

Ahli Lembaga Pengarah MFL menerima permohonan FAS dan PAFA yang menyatakan bahawa pihak mereka memiliki pelan untuk kebaikan bola sepak khususnya bagi pembangunan pemain muda selain perbelanjaan menguruskan dua pasukan akan menjadi lebih berhemah.

Merujuk kepada garis panduan Reserve Team Perkara 2.1, mana-mana pasukan yang ingin menubuhkan Reserve Team harus menghantar permohonan bertulis kepada MFL dan permohonan tersebut harus dihantar satu tahun sebelum permulaan musim.

Bagaimanapun, di bawah Perkara 2.2 turut menyatakan bahawa Ahli Lembaga Pengarah MFL mempunyai budi bicara tunggal dalam membuat keputusan untuk membenarkan sesebuah pasukan mewujudkan Reserve Team di mana Parent Club dan Reserve Team haruslah dimiliki pihak yang sama.

Justeru, bagi kedudukan awal Liga Super musim 2020, Kuala Lumpur FA dan PKNP FC turun ke saingan Liga Premier musim depan berdasarkan kedudukan mereka menamatkan saingan di tangga ke-11 dan 12 Liga Super musim lalu.

Berdasarkan Peraturan Liga Malaysia Bahagian 1 Operasi Teknikal, perkara 1 (1.2) (a) mengenai penyertaan pasukan di dalam pertandingan Liga Super dan Liga premier, Ahli Lembaga Pengarah MFL telah membuat keputusan wakil Liga Premier, Sabah FA dan PDRM FA akan dipromosikan ke Liga Super musim 2020.

Kekosongan yang ditinggalkan oleh PKNS FC pula akan diisi pasukan yang menduduki tangga kelima Liga Premier musim lalu, UiTM FC.

Pusingan playoff wakil Liga M3 ke Liga Premier selaras dan termaktub Manual Liga M3 perkara 7; Promosi dan Relegasi menyaksikan dua aksi kelayakan playoff diadakan membabitkan pasukan menduduki tangga ke-11 dan 12 Liga Premier bertemu juara dan naib juara Liga M3.

Bagaimanapun, Juara Liga M3, Kelantan United FC layak ke Liga Premier musim 2020 secara bye selepas pasukan tercorot Liga Premier, Perlis FA tidak layak bermain di pusingan playoff dan turun ke Liga M3 musim 2020 selepas penyertaan mereka dibatalkan dalam Liga Premier musim lalu.

Sementara itu, pasukan yang menduduki pasukan ke-11 Liga Premier, Sarawak FA akan menentang naib juara Liga M3, Kuching FA bagi mengisi salah satu slot Liga Premier musim 2020.

Sebelum aksi playoff itu yang dijangka berlangsung pada hujung minggu depan, kestabilan status kewangan kedua-dua wakil Liga M3 akan dipertimbangkan oleh Ahli Lembaga Pengarah MFL terlebih dahulu.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!