X

Kindly register in order to view this article
!

Zhang Yu paling gagah Asia Tenggara 2019

ZHANG YU bersama piala dan replika ganjaran R U Tough Enough Southeast Asia 2019 di Sunway Pyramid, Subang Jaya.
A
A

MAMPU mengalahkan 17 finalis seluruh Asia Tenggara, Seah Zhang Yu rupa-rupanya si badang Malaysia dan menjuarai R U Tough Enough Southeast Asia 2019.

Ukuran saiz badan tidak membataskan penasihat jualan itu untuk menewaskan pegawai tentera udara Thailand yang lebih bertubuh besar, sekali gus melayakkannya membawa pulang ganjaran wang tunai US$15,000 (RM60,000).

Finalis berusia 23 tahun itu masih tidak percaya dirinya mampu bergelar juara dan mengharumkan nama Malaysia.

“Rasa seperti sedang bermimpi dan tidak percaya yang saya menang! Pusingan terakhir dengan Kajohnsak memang sangat sengit.

“Saya fikir sudah gagal ketika sesi mengangkat tayar kerana bebanan tersebut bukanlah kekuatan utama apatah lagi dengan saiz badan yang kecil namun saya tetap bertahan dan tidak putus asa,” katanya.

ZHANG YU menayangkan piala kejuaraan R U Tough Enough Southeast Asia 2019 selepas berjaya menewaskan 17 finalis seluruh Asia Tenggara.
ZHANG YU menayangkan piala kejuaraan R U Tough Enough Southeast Asia 2019 selepas berjaya menewaskan 17 finalis seluruh Asia Tenggara.

Zhang Yu yang juga pejuang Mixed Martial Arts (MMA) turut menyifatkan kejayaan itu bukan sahaja untuk keluarga dan rakan-rakannya, bahkan untuk negara tercinta.

“Semua cabaran memang melangkaui batasan diri terutama ketika pertembungan akhir pusingan ‘Head-to-Head Challenge’ menentang pencabar utama lain.

“Namun demi keluarga, rakan dan Malaysia, semua itu telah memberikan dorongan terakhir untuk saya terus maju mencapai apa yang dianggap mustahil,” ujarnya.

Sebelum ini, Zhang Yu pernah memenangi Malaysian Invasion Mixed Martial Arts (MIMMA) untuk kategori Flyweight tiga kali berturut-turut dan membawa pulang tali pinggang kejohanan.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Pengiklanan Afiliasi dan Jualan Celestial Tiger Entertainment, Annie Chan berkata, pihaknya bangga dengan pencapaian Zhang Yu dalam kejuaraan tahun ini.

“Cabaran itu memperlihatkan bagaimana kekuatan fizikal, mental dan emosi bergabung dan mengatasi segalanya. Ia adalah satu pertempuran sangat sengit mengalahkan 17 finalis lain.

“Ketabahan, sikap ingin bergelar juara dan keazamannya jelas mewakili semangat R U Tough Enough,” ujarnya.

R U Tough Enough Southeast Asia 2019 menyaksikan 18 finalis dari Malaysia, Hong Kong, Indonesia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam beradu tenaga di Sunway Pyramid, Subang Jaya Selangor baru-baru ini.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari.Langgan Sekarang!

Polisi Data Peribadi Karangkraf