Pneumonia bunuh kanak-kanak setiap 39 saat

Pengurus Makmal Pusat Perubatan Berkeley, Tambry Harvey menunjukkan organisma radang paru-paru, Klebsiella di Martinsburg, West Virginia, Amerika Syarikat pada 7 Disember 2016.
Gambar: Fail Reuters
Pengurus Makmal Pusat Perubatan Berkeley, Tambry Harvey menunjukkan organisma radang paru-paru, Klebsiella di Martinsburg, West Virginia, Amerika Syarikat pada 7 Disember 2016. Gambar: Fail Reuters
A
A
A

LONDON - Pneumonia membunuh lebih daripada 800,000 bayi dan kanak-kanak tahun lalu atau seorang kanak-kanak setiap 39 saat walaupun boleh dirawat dan dicegah, kata agensi kesihatan global hari ini.

Dalam laporan mengenai apa yang dikatakan sebagai 'wabak yang dilupakan', beberapa badan dan agensi kesihatan menggesa kerajaan meningkatkan pelaburan dalam vaksin untuk mencegah penyakit dan dalam perkhidmatan kesihatan serta ubat-ubatan untuk merawatnya.

Antara badan tersebut adalah Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef), badan amal kebangsaan Save The Children dan empat agensi kesihatan lain.

"Hakikat bahawa penyakit yang dapat dielakkan, dijangkiti dan mudah didiagnosis ini masih merupakan pembunuh terbesar di dunia kanak-kanak yang terus terang mengejutkan," kata Ketua Eksekutif Vaksin Gavi, Seth Berkley.

Pneumonia adalah penyakit paru-paru yang boleh disebabkan oleh bakteria, virus atau kulat.

Mangsanya harus berjuang untuk bernafas meskipun paru-paru dipenuhi nanah dan cairan.

Ia boleh dicegah dengan vaksin serta dirawat dengan antibiotik dan dalam kes yang teruk dengan oksigen, tetapi di negara-negara yang lebih miskin, akses ini lebih terhad.

Nigeria, India, Pakistan, Republik Demokratik Congo dan Ethiopia menyumbang lebih separuh daripada kanak-kanak yang meninggal akibat radang paru-paru pada tahun lalu, kebanyakannya bayi yang belum mencapai usia 2 tahun.

Artikel Berkaitan:

"Berjuta-juta kanak-kanak mati kerana tidak mahu vaksin, antibiotik yang berpatutan dan rawatan oksigen rutin.

"Ini adalah wabak global yang dilupakan yang memerlukan tindak balas antarabangsa segera," kata Ketua Eksekutif Save The Children, Kevin Watkins.

Laporan itu mengatakan radang paru-paru menyebabkan 15 peratus daripada kematian di bawah umur 5 tahun tetapi menyumbang hanya tiga peratus daripada perbelanjaan untuk penyelidikan ke atas penyakit berjangkit, ketinggalan jauh di sebalik penyakit lain seperti malaria.- Agensi