X

Kindly register in order to view this article
!

Kementerian Pertahanan peruntuk RM150 juta baiki rumah tentera

Mat Sabu - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Pertahanan memperuntukkan RM150 juta bagi tahun 2020 untuk memperbaiki 6,000 unit Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT).

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berkata, kementeriannya akan memastikan RKAT sedia ada akan dipulihkan dan dapat didiami dengan selesa oleh anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Menurutnya, ketika ini, kementeriannya memberi tumpuan untuk kerja-kerja penyelenggaraan yang selari dengan dasar kerajaan menerusi budaya Memperbaiki, Mengganti dan Memulihkan atau Repair, Replace and Restore (3R).

“Usaha ini berikutan dengan satu projek perintis yang dikendalikan oleh Kementerian Pertahanan pada tahun ini, yang mana sebanyak RM50 juta telah diperuntukkan untuk kerja-kerja penyelenggaraan meliputi 1,947 unit RKAT di seluruh negara. Hampir kesemua projek pembaikan ini dijangka siap sebelum hujung tahun ini.

“Fokus kepada penyelenggaraan serta pemulihan RKAT jelas diperlukan berdasarkan penemuan Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 1,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohamad berkata, pelbagai jenis kelemahan dalam perancangan pengurusan penyelenggaraan RKAT sedia ada serta kegagalan oleh pentadbiran terdahulu untuk mematuhi peraturan telah menyebabkan banyak unit bertambah rosak dan terbiar.

“Daripada 54,497 unit RKAT dalam pegangan, didapati bahawa 12,261 unit (22.5 peratus) adalah tidak selamat untuk diduduki kerana terlalu usang.

“Dari tahun 2016 hingga 2018, hanya 2,447 unit tersebut telah diluluskan untuk kerja-kerja pembaikan, jauh lebih rendah berbanding 8,724 unit yang dirancang pada asalnya,” katanya.

Beliau berkata, daripada 26,487 aduan yang dibuat berkenaan penyelenggaraan dari tahun 2015 hingga 2018, hanya 17,014 aduan (64.2 peratus) yang dapat diselesaikan.

Mohamad berkata, perkara ini berlaku akibat kecuaian pentadbiran sebelum ini yang tidak peka terhadap keperluan sebenar ATM.

“Kementerian saya mengambil maklum syor-syor lain laporan tersebut untuk menyediakan pelan penyelenggaraan pencegahan khasnya pembaikan pam air, garis panduan berkenaan penyelenggaraan lif, menambah baik proses penyediaan kontrak dan memastikan pematuhan kepada peraturan dalaman supaya peruntukan tidak disalahgunakan.

“Syor-syor ini akan dipertimbangkan untuk pelaksanaan bagi memastikan perkhidmatan yang terbaik diberikan kepada anggota ATM,” katanya.

Beliau berkata, keadaan unit RKAT merupakan satu daripada elemen yang sangat penting dalam menjamin kesejahteraan anggota ATM dan keluarga mereka.

Katanya, unit RKAT yang selesa secara langsung akan meningkatkan semangat anggota ATM yang banyak berkorban ketika menjalankan operasi sepanjang tahun.

“Dengan adanya RKAT yang dijaga dengan baik, maka anggota ATM tidak perlu bimbangkan keadaan keluarga mereka ketika bertugas. Keselesaan dan keamanan yang dinikmati oleh rakyat hanya tercapai melalui titik peluh dan darah anggota ATM,” katanya.

Mohamad berkata, sewajarnya anggota ATM dan keluarga mereka turut dapat menikmati keselesaan ini dan kementeriannya sentiasa bersedia untuk memastikan setiap anggota ATM yang berkeluarga menduduki unit RKAT yang terbaik. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus