X

Kindly register in order to view this article
!

'Saya sain minit mesyuarat sebab Najib sain'

A
A

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB) memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini beliau menandatangani minit mesyuarat berkaitan satu daripada mesyuarat 1MDB disebabkan ia ditandatangani terlebih dahulu oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, 49, turut mengakui beliau menandatangani minit mesyuarat itu kerana beliau percaya Najib dan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low sedang bekerjasama demi kepentingan negara ini.

Saksi itu berkata demikian ketika dirujuk minit mesyuarat bertarikh 30 Mac 2011 oleh peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili bekas perdana menteri itu, semasa pemeriksaan balas.

Saksi kesembilan pendakwaan itu berkata, beliau diberi minit mesyuarat itu oleh Jho Low yang memberitahunya bahawa Najib telah mempersetujuinya dan beliau (Shahrol) juga perlu menandatanganinya.

Muhammad Shafee: Kamu telah menandatangani dokumen dengan meluluskan minit mesyuarat yang telah pun diadakan. Bagaimanapun kamu kata kamu tandatangan sebab Datuk Seri Najib telah tandatangan?

Shahrol Azral: Saya menandatanganinya atas dasar bahawa ini adalah arahan daripada Najib, oleh itu, kami mesti laksanakannya... dan beliau (Najib) telah pun tandatangan. Pada masa itu, saya masih lihat Jho Low terlalu mewakili kepentingan perdana menteri.

Muhammad Shafee: Jadi Najib bersidang sendiri dan mengadakan mesyuarat seorang diri sebab kamu katakan kamu tidak menghadiri mesyuarat itu dan mendapat minit ini yang disediakan oleh orang lain.

Shahrol Azhar: Ia adalah bentuk dokumen yang Jho Low dan Datuk Seri Najib telah pun persetujui dan kami perlu melaksanakannya.

Muhammad Shafee: Kamu menandatanganinya dan kamu tentu tahu apa yang dibincangkan dalam mesyuarat itu yang membuatkan kamu menurunkan tandatangan?

Shahrol Azral: Saya menandatanganinya kerana saya percaya Jho Low bekerja dengan Datuk Seri Najib.

Muhammad Shafee: Sudah tentu apabila kamu tandatangan kamu perlu berhati-hati. Kamu tidak akan tandatangani sampah. Kamu sedia menurunkan tandatangan kamu pada dokumen yang tidak benar.

Shahrol Azral: Saya sedia menandatanganinya atas pertimbangan bahawa kuasa utama dalam 1MDB adalah pada Najib.

Najib, 66, berdepan empat pertuduhan menyalahgunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung pada Isnin. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!