X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 28 Jun 2022

Suhakam tidak setuju 12 individu ditahan bawah SOSMA?

Suhakam melalui kenyataan media bimbang dengan penggunaan SOSMA bagi menahan 12 individu yang disyaki mempunyai kaitan dengan LTTE.
A
A

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) bimbang penggunaan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) terhadap penahanan 12 individu yang disyaki mempunyai kaitan dengan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).

Suhakam menegaskan suruhanjaya itu sentiasa konsisten dengan pendiriannya berhubung undang-undang keselamatan namun kebimbangan lahir berikutan SOSMA melibatkan penahanan tanpa bicara iaitu bertentangan dengan prinsip teras hak asasi manusia.

“Suhakam mengakui bahawa SOSMA diwujudkan berikutan kuasa khas di bawah Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan.

“Bagaimanapun, Suhakam bimbang dengan Seksyen 4 SOSMA yang membolehkan tangkapan, penahanan dan penambahan tempoh penahanan dibuat tanpa memerlukan pengawasan kehakiman,” katanya menerusi kenyataan media semalam.

Kenyataan itu turut menyebut Suhakam menyambut baik pengumuman terkini beberapa peruntukan di bawah akta yang akan dikaji semula terutama berkaitan penahanan, malah suruhanjaya itu bersedia menasihati dan membantu sepenuhnya.

“Suhakam faham bahawa keseimbangan sewajarnya perlu bagi melindungi negara daripada ancaman keselamatan dan mempertahankan hak asasi manusia.

“Kebebasan daripada penahanan sewenang-wenangnya, hak perbicaraan yang adil dan hak sosial dan antarabangsa adalah hak boleh dikecapi sepenuhnya. Ia dijamin Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR) dan juga Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Baru-baru ini, 12 individu ditahan termasuk dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari DAP kerana didakwa ada kaitan dengan LTTE.

LTTE disenaraikan sebagai pertubuhan pengganas di 30 negara seluruh dunia termasuk Kesatuan Eropah, Kanada, India, Amerika Syarikat dan Malaysia.

Pemimpin DAP antaranya Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, P Ramasamy mendesak kerajaan supaya Sosma dimansuhkan secepat mungkin.

Bagaimanapun Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan akta itu perlu atas faktor keselamatan.

Beliau berkata, semua pihak perlu menerima hakikat bahawa pihak polis terpaksa menggunakan akta terbabit kerana keadaan adalah berbeza.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!