X

Kindly register in order to view this article
!

Pakar Jepun dalam misi bangunkan modal insan KTMB

Jepun hantar dua pasukan pegawai dan pakar kereta api ke Malaysia susulan permintaan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mendapatkan bantuan negara itu dalam usaha meningkatkan penggunaan rangkaian kereta api sedia ada negara. - Foto internet
A
A

KUALA LUMPUR - Jepun telah menghantar dua pasukan pegawai dan pakar kereta api ke Malaysia susulan permintaan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mendapatkan bantuan negara itu dalam usaha meningkatkan penggunaan rangkaian kereta api sedia ada negara.

Pegawai kanan Jepun berkata, selepas Dr Mahathir membuat permintaan itu ketika bertemu rakan sejawatannya, Shinzo Abe pada Jun tahun lepas, pasukan Jepun telah menjalinkan kerjasama dengan pegawai Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) manakala Malaysia telah menjalankan misi kajian ke Jepun.

Ketua Kerjasama Antarabangsa di Kementerian Infrastruktur, Tanah, Pengangkutan dan Pelancongan Jepun, Koji Shikama berkata, pada peringkat awal, kumpulan pakar telah dihantar ke Malaysia untuk menyediakan sokongan kepada KTMB diikuti oleh pasukan kedua baru-baru ini.

"Mereka mengkaji infrastruktur kereta api tempatan dan berdasarkan keperluan KTMB, kumpulan pakar itu telah dihantar secara khusus untuk sektor yang paling memerlukan sokongan.

“Bagi setiap sektor yang kami berikan sokongan, kami telah berkongsi pengalaman Jepun dalam aspek berkaitan serta cadangan yang akan dapat meningkatkan penggunaan pengangkutan awam di Malaysia," katanya.

Aspek itu termasuk operasi kereta api, gerabak dan penyenggaraan landasan selain pembangunan sumber manusia, komunikasi isyarat dan tenaga elektrik.

"Di samping itu, memandangkan kami merasakan penting untuk pasukan Malaysia menyaksikan sendiri situasi di Jepun, kami telah menjemput pegawai dari Kementerian Pengangkutan Malaysia dan KTMB ke Jepun, selain menjalankan program latihan.

“Pada Januari tahun ini, kira-kira 20 pegawai telah pergi ke Jepun bukannya hanya untuk merasai sendiri pengalaman kereta api Jepun malah berpeluang melawat ke beberapa kemudahan kereta api untuk menambahkan lagi pemahaman mereka mengenai sektor kereta api Jepun,” katanya.

Jepun juga bercadang menjemput kumpulan lain bulan depan sebagai susulan kepada maklumat yang telah dipelajari kumpulan terdahulu bertujuan menambahkan lagi pengetahuan mereka.

Shikama berkata KTMB juga menubuhkan kemudahan latihan untuk kakitangannya dengan banyak usaha telah dilakukan dalam membangunkan bakat, oleh yang demikian Jepun bersedia untuk terus memberikan bantuan bagi meningkatkan lagi tahap kemahiran di KTMB.

“Kami percaya dengan memanfaatkan pengalaman yang telah dilalui Jepun sejak beberapa tahun ini, kami akan melihat peningkatan penggunaan pengangkutan awam dan pengurangan kesesakan lalu lintas di Malaysia, susulan itu stesen di negara ini akan dipenuhi dengan warganya serta pelancong luar negara,” katanya.

Berdasarkan pemerhatian pasukan itu di Malaysia, beliau menjelaskan, memandangkan Malaysia terus berkembang dengan pesat, semakin ramai orang bergerak dan keperluan terhadap pengangkutan awam juga akan meningkatkan dorongan peralihan daripada mod sedia ada yang terlalu bergantung kepada kereta pada pagi dan petang.

Mengenai Jepun, Shikama berkata, di Tokyo dan daerah sekitarnya, yang mempunyai gabungan jumlah penduduk sebanyak 36 juta, 60 peratus daripadanya menggunakan pengangkutan awam berbanding 20 peratus di bandar seperti London dan New York.

“Disebabkan kewujudan rangkaian kereta api yang amat padat dan kereta api dioperasikan tepat pada waktunya, orang ramai dapat tiba di destinasi mereka tepat pada masanya.

“Atas sebab inilah ramai rakyat Jepun memilih untuk menggunakan kereta api sebagai satu bentuk pengangkutan dan ini direalisasikan oleh penyenggaraan dan pengurusan infrastruktur kereta api Jepun yang optimum, didorong tahap kemahiran tinggi pihak yang bekerja di syarikat kereta api.

“Kami percaya peningkatan tahap kemahiran kakitangan kereta api adalah amat penting. Kami akan menawarkan sokongan berterusan kepada KTMB dalam usaha memanfaatkan sepenuhnya pengangkutan awam,” katanya. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!