X

Kindly register in order to view this article
!

Pantau perkembangan belanjawan setiap enam bulan: Mustapa

A
A

KUALA LUMPUR - Belanjawan 2020 dijangka meningkatkan keyakinan terhadap ekonomi Malaysia, namun kemajuannya perlu dipantau secara berterusan bagi memastikan keberkesanannya.

Justeru, Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Bajet yang juga Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata, prestasi pembangunan dan hasil kerajaan perlu disemak setiap enam bulan.

"Elok dimaklumkan kepada rakyat Malaysia apa yang telah dicapai dari segi perbelanjaan, khususnya pembangunan dan hasil,” katanya kepada Bernama selepas Program Ruang Bicara di Wisma Bernama.

Mustapa berkata, Belanjawan 2020 antara lain adalah lebih menyeluruh merangkumi persediaan masa hadapan, digital, Revolusi Industri 4.0.

Menurutnya, ramai menjangkakan kerajaan mungkin mengurangkan perbelanjaan dalam Belanjawan 2020 berikutan kedudukan semasa yang mencabar.

“Namun kerajaan masih mampu menambah perbelanjaan. Tidak terlalu dogmatik dan terus berbelanja. Jadi seperti yang diperkatakan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, ramai yang gembira,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga perlu menambah baik komunikasi dan membuat penjelasan kepada rakyat mengenai polisi yang dilakukan.

Pada pembentangan Belanjawan 2020, kerajaan memperuntukkan RM297 bilion untuk 2020, peningkatan RM19.5 bilion berbanding RM277.5 bilion, tahun lepas.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, jumlah itu tidak termasuk simpanan luar jangka RM2 bilion.

Belanjawan 2020 merangkumi RM241 bilion untuk Perbelanjaan Mengurus dan baki RM56 bilion lagi untuk Perbelanjaan Pembangunan.

Hasil kerajaan dijangka mencecah RM244.5 bilion pada tahun depan iaitu peningkatan sebanyak RM11.2 bilion berbanding 2019, tanpa mengambil kira dividen khas Petronas sebanyak RM30 bilion. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus