X

Kindly register in order to view this article
!

Tangani isu hidupan liar: Melaka perluas kawasan hutan kekal

Gambar hiasan - Foto internet
A
A

MELAKA - Kerajaan Melaka merancang memperluaskan kawasan hutan kekal di negeri ini bagi mengatasi masalah konflik antara manusia dan hidupan liar seperti kera.

Ketua Menteri, Adly Zahari berkata, langkah itu katanya dapat memberikan habitat kekal yang lebih luas terhadap haiwan itu, sekali gus mengelak mereka daripada mendekati dan mengganggu kawasan penempatan manusia.

“Salah satu daripada pelan jangka panjang kerajaan negeri adalah mewartakan sebahagian daripada 4,000 hektar kawasan tadahan air yang sebelum ini adalah kawasan ladang kelapa sawit kepada hutan kekal yang boleh dijadikan sebagai habitat baharu bagi hidupan liar,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan oleh Bernama, semalam mengenai isu berkenaan dan cara mengatasi masalah gangguan hidupan liar lain seperti babi hutan terhadap penempatan manusia kebelakangan ini.

Adly mengakui bahawa usaha memasang perangkap kera serta memindah hidupan liar itu bukanlah satu penyelesaian mutlak.

“Kera banyak berkeliaran di kawasan kampung kerana penempatan haiwan itu tidak dapat diurus dengan baik.

"Saya melihat bahawa usaha menyediakan kawasan habitat kepada hidupan liar seperti kera adalah salah satu daripada jalan terbaik bagi menyelesaikan masalah ini,” katanya.

Beliau berkata, selain daripada memasang perangkap kera, dalam jangka pendek, kerajaan negeri juga bertindak memindahkan kera ke hutan kekal di negeri jiran, namun ianya dilihat sebagai jalan penyelesaian bersifat sementara.

Katanya, walaupun Melaka mempunyai kawasan hutan yang terhad, ini tidak bermakna bahawa tiada usaha untuk mewujudkan kawasan hutan kekal di negeri ini kerana turut menerima kehadiran binatang liar dari negeri lain.

Berdasarkan rekod Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Melaka, rekod aduan gangguan kera di negeri ini bagi Januari hingga September 2019 adalah sebanyak 716 aduan.

Dari jumlah aduan tersebut, 268 aduan direkodkan di daerah Alor Gajah, 253 aduan di Melaka Tengah dan 195 aduan di daerah Jasin.

Sepanjang tempoh tersebut juga, sebanyak 2,552 ekor kera telah berjaya ditangkap. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus