X

Kindly register in order to view this article
!

Terlampau terbuka di media sosial beri implikasi besar pada negara

Gambar hiasan
A
A

SHAH ALAM - Keterbukaan masyarakat bercakap menerusi medium media sosial, media cetak dan elektronik dengan meremehkan orang Melayu, agama Islam termasuk institusi Diraja dilihat sebagai satu perkara yang amat serius.

Tindakan itu juga mampu membawa implikasi besar kepada negara.

Ketua Eksekutif Sekretariat Kongres Maruah Melayu, Datuk Prof Emeritus Dr Zainal Kling berkata, kini sesiapa sahaja boleh melihat atau membaca di semua platform melalui pelbagai isu yang memburuk-burukkan raja, mempermainkan Islam, menuduh kaum Melayu rasis dan sebagainya.

Menurutnya, kenyataan yang dibuat sudah tentu mencalarkan hati serta mencabar maruah Melayu.

"Bercakap secara ilmiah itu tiada masalah tetapi apabila bercakap dengan bahasa yang buruk, yang jahat itu masalah.

"Sebab itu kita ada Akta Hasutan supaya dapat memelihara institusi negara, hubungan antara kelompok individu dan keharmonian.

"Apabila ada yang tersentuh emosi dan sentimennya, maka sering kali meledak perasaan kita, mungkin tidak bertembung secara fizikal tapi pertembungan emosi sudah cukup untuk mengingatkan kita bahawa keadaan itu perlu dipelihara dengan berhati-hati," katanya pada Sinar Live 'Ini Soal Melayu, Bukan Pentas Politik' bersempena Kongres Maruah Melayu di Kumpulan Media Karangkraf di sini semalam.

Katanya, lebih buruk apabila pada masa kini terdapat keinginan untuk menghapuskan undang-undang yang meletakkan banyak kongkongan ini, sekali gus menyebabkan ada yang mengambil kesempatan untuk bercakap secara terbuka.

"Perkembangan dalam masyarakat menunjukkan wujud satu aliran yang kita anggap salah arah dan barangkali orang mengeksploitasi kebebasan bercakap dan lupa tanggungjawab besar yang terpikul di bahu untuk memelihara perhubungan, percakapan supaya tidak terlampau mendesak, mengusik dan mencabar sesuatu kelompok atau individu.

"Disebabkan itu, kita sudah sampai kepada tahap yang serius serta elok untuk difikirkan. Kongres yang akan diadakan dilihat dapat menjadi tempat untuk semua pihak berkumpul secara ilmiah dan rasional bagi mencari penyelesaian kepada perkara ini," katanya.

Mengulas mengenai sikap orang Melayu yang dikatakan pemaaf sehingga mudah diambil kesempatan, Zainal berkata, orang Melayu ditunjangi budi bahasa Melayu yang sangat tinggi dan budi bahasa ini mendidik mereka pada satu pihak menjadi orang yang beremosi dan satu pihak lain golongan yang bersabar.

"Sebab itu keadaan di negara masih terkawal dan kita perlu berterima kasih kepada nilai-nilai Melayu yang boleh menerima hal ini secara terbuka dan bersabar begitu lama.

"Tapi jangan kerana Melayu bersabar maka mereka dipijak kerana lama-kelamaan akan muncul ledakan walaupun kecil dan implikasinya harus disedari semua pihak.

"Bangsa Melayu bukan bangsa lemah dan menerusi kongres nanti ia akan menjadi peringatan kepada semua pihak tentang perkara ini," katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!