X

Kindly register in order to view this article
!

Tanpa kaki tapi 'catwalk' bak supermodel

Daisy-May Demetre dari Birmingham 'catwalk' dengan kaki palsu di puncak Menara Eiffel untuk Minggu Fesyen Paris, New York. - Foto Agensi
A
A

PARIS - Seorang kanak-kanak perempuan berusia 9 tahun yang kedua-dua kaki dipotong akibat kecacatan sejak lahir, namun mampu berjalan bak 'supermodel' di puncak Menara Eiffel untuk Minggu Fesyen Paris, New York, mendapat pujian ramai.

Daisy-May Demetre dari Birmingham, dianggap sebagai model pertama menggunakan kaki palsu berjalan di acara itu.

Kanak-kanak tersebut dilahirkan dengan 'hemimelia fibril' iaitu kekurangan atau pemendekan tulang betis ketika dia berumur 18 bulan.

Ayahnya, Alex berkata, dia terpaku dan turut membuatkan dirinya bangga dengan penampilan anak perempuannya itu.

Daisy-May Demetrec bersama ayahnya sebelum acara bermula di hadapan Menara Eiffel.
Daisy-May Demetrec bersama ayahnya sebelum acara bermula di hadapan Menara Eiffel.

Dia berkata, walaupun tidak ada peluang untuk berlatih 'catwalk' sebelum persembahan tetapi Demetre tetap melakukannya dengan baik.

"Dia keluar dan mempamerkannya dengan baik," katanya.

Demetre berjalan untuk jenama Lulu et Gigi.

Pengasasnya, Eni Hegedus-Buiron berkata, dia membawa kesedaran kepada dunia.

Alex berkata, mereka sedang meneroka tawaran dan peluang pemodelan lain untuknya.

Sementara itu, sebelum acara itu bermula, dia telah berkongsi sekeping foto di depan Menara Eiffel di laman Instagram (IG).

"Di sini untuk membuat sejarah, itulah yang kita lakukan," katanya pada akaun IGnya yang menunjukkan gambar dia dan ayahnya Alex di depan Menara Eiffel.

Dia mula menjadi model kira-kira 18 bulan yang lalu dan telah bekerja untuk jenama termasuk Kepulauan River, Matalan dan Nike. - Agensi


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus