X

Kindly register in order to view this article
!

Perundangan lindungi warga emas dibentangkan di Parlimen awal 2021

Wan Azizah (dua dari kiri) selepas merasmikan Kompleks Institut Penyelidikan Penuaan Malaysia (MyAgeing) di Universiti Putra Malaysia (UPM) di sini hari ini.
A
A

SERDANG - Keperluan perundangan melindungi hak warga emas dalam isu pengabaian dan penderaan akan dibentangkan di Parlimen pada awal 2021.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, ia berikutan terdapat banyak kes pengabaian dan penderaan berlaku terhadap golongan itu.

Menurutnya, kemungkinan besar banyak lagi kes yang berlaku tetapi tidak dilaporkan.

"Universiti Malaya telah dilantik oleh Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) untuk melaksanakan kajian tersebut dalam tempoh 15 bulan.

"Hasil utama kajian adalah ruang undang-undang warga emas yang dicadangkan untuk dibentangkan di Parlimen pada awal 2021," katanya.

Beliau berkata, KPWKM juga sedang menjalankan kajian diagnostik dan pembentukan model penjagaan jangka panjang warga emas yang mampan dan bersepadu.

"Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah dilantik menjalankan kajian tersebut selama 18 bulan dan dijangka berakhir pada November 2020.

Antara hasil kajian adalah model jangka masa panjang berserta pelan tindakan pelaksanaan, keperluan modal insan, modal pembiayaan yang mampan dan cadangan lokasi bagi perlaksanaan projek rintis serta model penjagaan masa yang panjang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kompleks Institut Penyelidikan Penuaan Malaysia (MyAgeing) di Universiti Putra Malaysia (UPM) di sini hari ini.

Turut hadir, Naib Canselor UPM, Professor Dr Aini Ideris.

Dalam pada itu, Azizah berkata, MyAgeing bakal menjadi pusat latihan penjagaan warga emas bertauliah pertama di negara ini menjelang akhir tahun 2020.

Menurutnya, MyAgeing menawarkan latihan berasas Bahan Pembelajaran Bertulis adalah mengikut Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan (NOSS).

"Kepakaran dan pengalaman MyAgeing dalam aspek penuaan penduduk seperti penyelidikan, penggubalan dasar dan perancangan program telah dikongsikan dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat semasa merangka Pelan Tindakan Warga Emas Serantau Bagi Implimentasi Deklarasi Kuala Lumpur Berkaitan Penuaan," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!