X

Kindly register in order to view this article
!

Perkara yang anda tidak pernah tahu mengenai Friends

Para pelakon siri Friends. - Foto Getty Images
A
A

SUDAH 25 tahun sejak kita mula-mula mengenali watak Monica, Chandler, Rachel, Ross, Phoebe dan Joey, yang berada di tempat kopi mereka, Central Perk.

Untuk meraikan ulang tahun yang penting, ini semua yang anda mungkin tidak tahu mengenai siri Friends,

Bermulanya kisah...

Apabila sitkom itu mula ditayangkan pada tahun 1994, ia menjadi permulaan kerjaya untuk semua bintang muda dan ia boleh dilihat melalui bayaran yang diterima mereka.

Bagi musim pertama, enam pelakon utama itu menerima bayaran AS$ 22,500 (RM93,937) setiap episod namun terus meningkat setiap tahun,hingga akhirnya mereka memperoleh AS$ 1 juta (RM4.17 juta).

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, semua pelakon utama bersetuju untuk menerima bayaran sama rata, kerana lebih mengutamakan 'nilai' mereka sebagai sekumpulan enam 'Friends'.

Namun Friends pada asalnya sepatutnya mempunyai hanya empat watak utama, kemudian peranan Phoebe Buffay dan Chandler Bing ditambah untuk menyokong sitkom tersebut.

Lagu tema

Lagu I'll Be There For You oleh The Rembrandts selama-lamanya diukir ke dalam sejarah Friends, tetapi lagu tema yang terkenal bukanlah pilihan utama untuk pembukaan sitkom.

Sebaliknya, penerbit merancang untuk menggunakan REM's Happy People Happy, tetapi akhirnya mereka berubah fikiran.

Selepas tayangan perdana Friends, lagu tema telah melonjak sehingga nombor satu di carta muzik Amerika Syarikat (AS).

Pertukaran watak

Mungkin sukar untuk membayangkan sekiranya bintang dalam sitkom ini memegang peranan berbeza, tetapi Courteney Cox pada asalnya dilemparkan sebagai Rachel Green, dan Jennifer Aniston sebagai Monica Geller.

Courteney Cox pada asalnya dilahirkan sebagai Rachel Green dan Jennifer Aniston sebagai Monica Geller, tetapi tidak lama kemudian menjadi jelas kepada mereka yang menetapkan bahawa pelakon perlu menukar peranan. - Foto Getty Images
Courteney Cox pada asalnya dilahirkan sebagai Rachel Green dan Jennifer Aniston sebagai Monica Geller, tetapi tidak lama kemudian menjadi jelas kepada mereka yang menetapkan bahawa pelakon perlu menukar peranan. - Foto Getty Images

Bagaimanapun, dari skrip pertama dibaca menjadi sangat jelas kepada semua orang bahawa pelakon-pelakon harus menukar watak tersebut dan terima kasih kepada Tuhan yang mereka lakukan.

Penampilan Bruce Willis

Aktor Bruce Willis adalah bintang filem yang terkenal dan dikatakan mendapat tawaran lumayan pada tahun 2000 ketika dia bersetuju untuk menjayakan tiga episod dalam Friends sebagai memegang watak sebagai ayah kepada teman wanita Ross, Paul.

Malah ramai yang mengandaikan dia menerima pulang bayaran tinggi semasa menjayakan persembahan sitkom itu, tetapi pelakon filem Die Hard itu sebenarnya tidak dibayar apa-apa.

Dia dan Matthew Perry (Chandel Bing) dilaporkan telah membuat ‘pertaruhan’ semasa di dalam set filem mereka The Whole Nine Yards, dan ketika Willis kalah, di mana dia telah membuat janjinya untuk menjadi tetamu di sitkom secara percuma.

Di belakang tabir

Penonton siaran langsung itu benar-benar tertarik daya persembahan tetapi sebenarnya timbul beberapa masalah.

Sebagai contoh, penampilan tetamu Tom Selleck pada rancangan itu sebagai Dr Richard Burke, teman lelaki yang lebih tua dari Monica.

Semasa drama itu ‘live’, para penonton begitu teruja melihat lebih dekat pelakon hebat, Tom Selleck hingga mereka bangun dari kerusi dan memberi tepukan gemuruh hingga menggangu rakaman sitkom itu.

Siri itu pada asalnya hanya mempunyai hanya empat watak utama, dengan Phoebe Buffay dan Chandler Bing diturunkan untuk menyokong peranan. - Foto Getty Images
Siri itu pada asalnya hanya mempunyai hanya empat watak utama, dengan Phoebe Buffay dan Chandler Bing diturunkan untuk menyokong peranan. - Foto Getty Images

Sehinggakan situasi atau babak itu terpaksa mengambil masa yang lama dan produser perlu meredakan suasana studio.

Malah penerbit juga tidak membenarkan mana-mana rakaman dari penonton dan pihak penerbitan juga perlu merakam semula babak itu semasa ketiadaan penonton.

Namun, sebenarnya, mereka mengambil masa yang lama untuk menenangkan, penerbit juga tidak membenarkan mana-mana rakaman dan terpaksa membuka pintu masuk apabila semua orang pergi.

‘On a break’

Adegan romantik antara Rachel dan Ross sebagai penutup episod sitkom itu memberi kesan yang hebat, tetapi sebenarnya Aniston hampir tidak menandatangani untuk musim itu.

Dalam satu temu bual Hos TV, Amerika Matt Lauer pada tahun 2004, aktres itu mendedahkan bahawa dia pernah ingin meninggalkan siri sitcom itu mula mendapat tempat.

Namun orang masih mahukan ‘Rachel’ meskipun sudah beberapa kali dia mahu meninggalkan sitcom itu.

Bagaimanapun ternyata dia membuat keputusan yang betul dengan mengubah fikiran.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus