X

Kindly register in order to view this article
!

Iron Man 3 hingga Top Gun 2: China berjaya pengaruhi Hollywood

Pengaruh China di Hollywood dapat dilihat dalam perubahan yang dibuat kepada beberapa blokbusters dari Iron Man hingga Red Dawn.
A
A

TERDAPAT sembilan filem menunjukkan bagaimana China berjaya mempengaruhi Hollywood, bermula dari filem Iron Man 3 hingga Top Gun 2.

Malah adegan negatif melibatkan orang-orang Cina telah dibuang dari filem blokbuster berkenaan dengan merujuk sambutan diterima di Tibet, Taiwan atau Jepun sebelum itu.

Menerusi laporan South China Morning Post, berikut adalah sembilan filem di mana pengaruh penonton di China dapat dirasakan, sama ada dengan menambah unsur positif atau menghapuskan unsur negatif dalam filem berkenaan.

China telah mencatatkan hampir satu pertiga daripada jumlah box office bernilai USD 576 juta (RM2,406 Billion) tahun ini antaranya ialah filem 'pecah panggung,' Avengers: Endgame.

Ini sekaligus memudahkan kita untuk memahami mengapa Hollywood tidak sabar-sabar untuk memasuki pasaran filem yang besar dan menguntungkan di negara itu.

Dalam masa sama, di belakang tabir, syarikat-syarikat filem di China sebenarnya dilaporkan semakin banyak yang tenggelam angkara kemasukan filem blokbusters daripada Amerika Syarikat (AS).

Pengaruh China di panggung wayang AS amat mengejutkan, ia menentukan segala-galanya dari dialog hingga pilihan pakaian dan dalam beberapa kes AS terpaksa mengubah filem tertentu hampir keseluruhannya.

Berikut adalah beberapa contoh penangan pengaruh penonton di China dalam filem blokbuster Hollywood yang mungkin anda terlepas.

Top Gun: Maverick (2020)

Apabila treler untuk sekuel Top Gun dilancarkan Julai lalu, dengan pantas peminat dapat menyedari perubahan telah dibuat pada jaket penerbangan Tom Cruise apabila bendera Jepun dan Taiwan dikeluarkan dan digantikan dengan simbol tidak masuk akal.

Bendera Jepun dan Taiwan yang menyinggung (kiri) diubahsuai pada jaket Tom Cruise dalam filem Top Gun kedua.
Bendera Jepun dan Taiwan yang menyinggung (kiri) diubahsuai pada jaket Tom Cruise dalam filem Top Gun kedua.

Walaupun pihak studio tidak membuat sebarang ulasan, ia tidak memerlukan banyak imaginasi untuk meneka siapa paling kecewa dengan rujukan itu kerana China mempunyai pengalaman pahit dalam Perang Dunia 2, dan China melihat Taiwan bukan sebagai negara yang berasingan sama sekali tetapi wilayah terpencil yang tenang.

Tilda Swinton memainkan peranan sebagai The Ancient dalam Strange Doctor. - Foto Film Frame
Tilda Swinton memainkan peranan sebagai The Ancient dalam Strange Doctor. - Foto Film Frame

Dr. Strange (2016)

Marvel membuat banyak kontroversi selepas mengambil keputusan mengubah watak Ancient One (yang asalnya adalah orang Asia dalam buku-buku komik) dengan watak Tilda Swinton yang 'sangat putih'.

Walaupun perubahan seperti itu adalah satu tradisi di Hollywood, dalam kes ini pembuat filem seperti mengakui bahawa ada sikap perkauman berlaku di belakang tabir walaupun secara sederhana.

Ancient One, sebenarnya, seorang mistik dan ahli filem Tibet bimbang untuk mengakui Tibet sebagai tempatnya jika mereka akan menghadapi risiko mengasingkan lebih daripada satu bilion pembeli tiket berpotensi.

Skyfall (2012)

Tidak syak lagi bahawa pengeluar filem ini berharap dapat menarik perhatian penonton di China dengan memusatkan banyak filem dalam versi Macau yang diolah secara mewah sepenuhnya.

Mereka juga nampaknya mudah membuat konsesi untuk China, termasuk membuang tempat kejadian di mana seorang pengawal keselamatan China terbunuh, dan semua rujukan penyeksaan oleh ejen China.

Apa yang menghairankan apabila bahagian penapisan membenarkan rujukan untuk pelacuran kanak-kanak, walaupun mereka memindahkannya dalam sari kata Cina.

Pengarah dan penulis Rian Johnson dan Joseph Gordon-Levitt pada set Looper.
Pengarah dan penulis Rian Johnson dan Joseph Gordon-Levitt pada set Looper.

Looper (2012)

Thriller futuristik ini adalah filem pengeluaran bersama antara China dan AS yang menunjukkan betapa sukarnya kerjasama itu untuk membantu menggalakan sambutan penonton di kedua dua negara.

Atas permintaan syarikat pengeluaran China DMG Entertainment, adegan yang ditetapkan di Shanghai telah ditambah ke dalam filem itu.

Walaupun ini mungkin berita gembira buat penonton di China, mereka nampaknya meminggirkan kehendak penonton Barat apabila menggantikan adegan di Paris untuk melepaskan kehendak penonton di Barat.

Dr Wu (kiri), watak Cina yang baru, diperkenalkan kepada Iron Man 3 dalam usaha untuk menggembirakan penonton Cina.
Dr Wu (kiri), watak Cina yang baru, diperkenalkan kepada Iron Man 3 dalam usaha untuk menggembirakan penonton Cina.

Iron Man 3 (2013)

Pengaruh China boleh menjadi positif, seperti dalam Iron Man 3, di mana ia membantu memastikan bahawa karikatur terkenal "The Mandarin" diolah semula dalam imej yang lebih mantap.

Tetapi filem itu juga menjadi contoh bagaimana olahan Hollywood boleh mengasingkan khalayak yang sangat mereka harapkan.

Kesungguhan pengeluar untuk mengharapkan penonton di China mencapai tahap yang lebih tinggi, dan membawa kepada pengenalan watak yang sama sekali baru, Dr Wu, dalam versi untuk penonton Cina.

Dr Wu yang melakukan pembedahan pada Tony Stark menggunakan akupunktur dan menggunakan produk Cina dengan teliti walaupun hakikatnya kehadirannya telah ditinggalkan sepenuhnya oleh plot.

Penonton Cina cepat melihatnya melalui komik-komik sinis, dan mengejek filem itu secara online.

Pixels (2015)

Apabila parodi wawancara Seth Rogan mengenai Korea Utara menimbulkan kemarahan penggodam Korea Utara, menerusi ayat ayat e-mel terdahulu dari Sony Pictures yang menunjukkan betapa jauh studio utama akan membantu penapisan di China.

Dalam satu contoh dari Pixels, Adam Sandler gagal dengan rujukan kepada konspirasi komunis yang dikeluarkan.

Dalam perkembangan dari filem yang sama, dalam montaj monumen dunia yang hancur, Tembok Besar digantikan oleh Taj Mahal.

Kami rasa kaum India pula tidak mengisi tempat duduk sinema berbanding orang orang Cina.

Captain America: Civil War (2016)

Techno-wiz Tony Stark pastinya memikirkan banyak perkara yang digunakan oleh telefon bimbitnya, yang membuat 'keputusannya' untuk menjadikan LG kepada telefon bimbit bajet China, Vivo yang semakin membingungkan.

World War Z (2013)

Diarah oleh Brad Pitt, penggila zombie menghadapi kelewatan pengeluaran dan penulisan semula.

Sepanjang perjalanan, skrip itu dibuat lebih mesra China.

Sumber penularan asli itu dipindahkan dari China ke Korea Utara, sebuah subplot tentang seorang pegawai Cina yang tidak puas dengan nuking Politburo yang dijatuhkan, dan terperinci bahawa Lhasa di Tibet adalah bandar terbesar yang masih hidup - terhempas - dibuang sepenuhnya.

Bintang filem ini masih secara teknikal diharamkan dari China berkat peranannya yang dibintangi dalam Seven Years inTibet, walaupun pegawai-pegawai di negara itu menutup mata ketika aktor itu berkunjung dengan (bekas) isterinya, Angelina Jolie ke negara itu.

Pembaharuan Red Dawn diubah untuk mengubah rujukan kepada tentera menyerang Cina untuk menjadikannya Korea Utara. - Foto AP
Pembaharuan Red Dawn diubah untuk mengubah rujukan kepada tentera menyerang Cina untuk menjadikannya Korea Utara. - Foto AP

Red Dawn (2012)

Pembuatan semula filem 1984 ini yang menampilkan kumpulan pelajar sekolah menengah yang menentang pendudukan oleh Soviet komunis, mendapati persekitaran politik yang sangat berbeza pada tahun 2012.

Dalam versi asal pembuatan semula, AS diserang oleh orang Cina.

Selepas filem itu selesai tetapi tidak dikeluarkan, kempen dalam talian menentang filem ini oleh netizens Cina dengan tajuk utama: "Tumbuh-tumbuhan filem Amerika tumbuhan bermusuhan terhadap China" - menuduh filem memfitnah China mendapat hasil yang dimaksudkan: dengan kos lebih daripada US $ 1 juta (RM4.17 Juta), pasukan kesan digital dibawa masuk untuk memanipulasi dialog dan mengubah setiap adegan yang melibatkan tentera menyerang (membaca hampir keseluruhan filem) dari China ke Korea Utara.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus