X

Kindly register in order to view this article
!

Dua ulat parkir didenda RM1,000

Nersaeman (baju merah) dibawa keluar dari kamar perbicaraan.
A
A

JOHOR BAHRU - Seorang pekerja kelab malam dan seorang penjual sayur masing-masing didenda RM1,000 oleh Mahkamah Majistret Johor Bahru selepas mengaku bersalah terlibat dengan kegiatan ulat parkir di sekitar Plaza Sentosa di sini malam tadi.

Orang Kena Saman (OKS), M Thamothiran, 38, dan S Nersaeman, 55, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Majistret, Nurasidah A Rahman.

Nurasidah turut mengarahkan kedua-dua OKS menjalani hukuman penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.

Menurut kertas pertuduhan, Thamothiran dan Nersaeman didakwa tanpa kuasa yang sah, memujuk orang awam dengan menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan menerima ganjaran untuk meletakkan kenderaan secara tidak sah di suatu tempat awam.

Kedua-dua mereka didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Sutera, Plaza Sentosa di sini, kira-kira jam 9.10 malam tadi.

Bagi kesalahan itu, kedua-dua OKS didakwa telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM2,000 atau penjara maksimum enam bulan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Johor, Khairulnizwan Md Khalid manakala kedua-dua OKS tidak diwakili peguam.

Terdahulu, mengikut fakta kes, kedua-dua OKS ditahan dalam satu operasi khas penyamaran 'Ops Parasit' yang dijalankan JPJ hasil aduan orang awam dan ketika pemantauan dibuat di kawasan berkenaan, OKS dilihat mengarahkan kenderaan dipandu pegawai JPJ yang menyamar untuk meletakkan kenderaan.

OKS juga telah mengambil wang bernilai RM20 yang mana merupakan perangkap selepas mengarahkan pegawai JPJ yang menyamar meletakkan kenderaan mereka di tempat awam berkenaan.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus