X

Kindly register in order to view this article
!

Dong Zong bukan rasis: Guan Eng

Lim Guan Eng
A
A

SHAH ALAM - DAP menyangkal kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) adalah pertubuhan rasis sekali gus menolak desakan pengharaman ke atas Dong Zong.

Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng berkata, Dong Zong hanya melaksanakan peranan dalam membela pendidikan bangsa Cina.

Menurutnya, meskipun menerima kritikan dan kecaman Dong Zong tidak pernah mengancam hak dan keselamatan rakyat Malaysia yang lain.

“Sebaliknya Dong Zong menghormati kedudukan Perlembagaan Persekutuan Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan manakala bahasa-bahasa lain boleh diajar dan diajar dengan bebas.

“Perkara 152 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa ‘bahasa kebangsaan adalah bahasa Melayu’.

"Artikel 152 bahagian (a) dan (b) juga menyatakan bahawa tidak ada larangan atau pencegahan dari pengajaran atau pembelajaran bahasa lain termasuk penyediaan dana Persekutuan dan negara untuk ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan, kenyataan dikeluarkan Dong Zong merupakan sebahagian daripada hak demokratik dalam kebebasan bersuara.

“Walaupun kita mempunyai hak untuk membantah atau menentang apa yang dikatakan oleh Dong Zong, ini adalah sebahagian daripada hak kebebasan bersuara demokratik yang bermaksud ‘Saya mungkin tidak bersetuju dengan apa yang anda katakan, tetapi saya akan melindungi hak anda untuk mengatakannya’.

“Hak demokratik kebebasan bersuara bagaimanapun tidak boleh mengancam hukuman terhadap mereka yang mempunyai pandangan yang berbeza.

"Atas sebab ini, DAP sangat tidak setuju dengan sebarang cadangan untuk mengharamkan Dong Zong,” katanya.

Guan Eng dalam masa sama yakin Dr Mahathir tidak berhasrat memenuhi desakan pengharaman Dong Zong memandangkan sikap terbuka yang diamalkan dalam pemerintahan Malaysia Baharu.

“Sejak dilantik sebagai Perdana Menteri sekali lagi tahun lepas, Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengamalkan pendekatan terbuka terhadap kebebasan bersuara.

“Beliau juga memberi arahan bahawa tidak ada yang perlu ditahan atau didakwa kerana mengkritik beliau sebagai Perdana Menteri, tidak seperti amalan Perdana Menteri sebelumnya,” katanya.

Dr Mahathir hari ini mempertahankan kenyataan melabelkan Dong Zong sebagai rasis.

Susulan itu wujud desakan daripada pelbagai pihak agar kerajaan mengharamkan Dong Zong kerana didakwa mampu menggugat keamanan negara.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus