Sila log masuk terlebih dahulu.

Johor usaha tarik pelabur Australia

Jimmy (tiga dari kiri) ketika melawat Eco Business Park 1.
Jimmy (tiga dari kiri) ketika melawat Eco Business Park 1.
A
A
A

JOHOR BAHRU - Kerajaan negeri sentiasa berusaha meneroka mana-mana peluang pelaburan yang baharu dan terkini daripada Australia.

Exco Pelaburan, Perdagangan Antarabangsa dan Utiliti negeri, Jimmy Puah Wee Tse berkata, Johor tidak mahu bergantung terhadap satu-satu bentuk pelaburan sahaja.

"Pagi ini saya bersama Menteri Besar (Datuk Dr Sahruddin Jamal) berjumpa duta daripada empat negara iaitu Australia, Jerman, Britain dan Denmark.

"Hasil daripada perbincangan itu, saya akan ke Australia pada penghujung bulan ini bersama Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) serta Lembaga Pelaburan Malaysia (Mida).

"Menerusi rombongan itu, kita akan berusaha berjumpa dengan para peniaga dari negara itu untuk menarik pelabur ke negeri ini.

"Perjumpaan tersebut begitu positif dan saya yakin dapat membantu pelaburan Johor. Ini kerana, kerajaan negeri sentiasa mencari peluang-peluang pelaburan yang baharu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan kerja Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) di Eco Business Park 1, Taman Ekoperniagaan di sini hari ini.

Mengenai lawatan itu, Jimmy diberi taklimat yang komprehensif daripada MBJB berkaitan kawasan industri di bawah seliaan pihak berkuasa tempatan (PBT) berkenaan.

Artikel Berkaitan:

"Terdapat 10,001 pegangan cukai membabitkan industri di bawah MBJB melibatkan jumlah kutipan sebanyak RM42.84 juta.

"Berdasarkan kepada data angka ini, jelas menunjukkan sektor industri memainkan peranan kepada bandar raya," katanya.