X

Kindly register in order to view this article
!

Tempoh ambil lesen PSV dilanjutkan tiga bulan lagi

PEMANDU e-hailing masih mempunyai masa untuk mengambil lesen PSV apabila tarikhnya dilanjutkan tiga bulan lagi.
A
A

PEMANDU e-hailing yang belum memiliki lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) boleh menarik nafas lega apabila tarikh akhir untuk membuat lesen itu dilanjutkan tiga bulan lagi bermula 12 Julai lalu.

Keputusan itu diumumkan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke dibuat selepas Kabinet mengadakan mesyuarat mingguan.

Anthony memberitahu, hanya 10 peratus pemandu e-hailing mempunyai lesen PSV.

Lanjutan tempoh tersebut merupakan pendekatan ke arah mengawal selia industri e-hailing, katanya.

Menurutnya, pemandu yang belum memiliki PSV masih dibenarkan memandu sepanjang tempoh tiga bulan yang dipanjangkan. Mereka hanya akan menerima amaran dan peringatan terakhir.

Walaupun keperluan PSV hanya diumumkan oleh kerajaan tahun lepas, proses pendaftaran dan latihan untuk lesen PSV hanya bermula pada 1 April lalu. Itu hanya memberikan pemandu e-hailing kira-kira tiga bulan untuk mendapatkan lesen.

Sebelum ini, Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menyeru lanjutan 30 hari tarikh akhir asal bagi pemandu e-hailing untuk mendapatkan lesen PSV.

Naib Presiden Kanan FOMCA, Datuk K Koris Atan berkata, pemandu perlu diberi tempoh yang lebih panjang.

Gabungan Teksi SeMalaysia sebelum itu juga pernah menggesa Kementerian Pengangkutan supaya tetap tegas dalam menguatkuasakan keperluan PSV.

Walau apapun, tempoh lanjutan itu membantu kedua-dua pihak penumpang dan pemandu yang menjalankan perkhidmatan e-hailing.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus