X

Kindly register in order to view this article
!

Sultan Johor, Permaisuri singgah Felda Taib Andak

Sultan Ibrahim bersama Raja Zarith Sofiah berkenan menikmati sajian daging salai di Felda Taib Andak.
A
A

KULAI - Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah berkenan mencemar duli merasai cara kehidupan orang kampung dan peneroka ketika singgah di Felda Taib Andak, hari ini.

Pasangan diraja itu turut berkenan beramah mesra dan bersarapan di rumah asal peneroka Felda, Mohamad Abu, 52, dan isteri, Azlinah Ahmad, 49, semasa Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2019.

Sultan Ibrahim dan Raja Zarith Sofiah berkenan merasai masakan berasaskan daging salai yang diusahakan Mohamad dan Azlinah iaitu Daging Salai Tiga Abdul.

"Sedaplah daging salai ni, rasa dia klasik. Lain dari daging biasa," titah Sultan Ibrahim selepas merasai sajian berkenaan.

Sementara itu, Mohamad berkata, kunjungan Sultan Ibrahim dan Raja Zarith Sofiah akan diingati sepanjang hidupnya malah berasa bertuah kerana baginda Tuanku berkenan melawat rumahnya.

"Rumah ini merupakan struktur asal rekaan rumah peneroka yang dibina sejak tahun 1960 lagi dan kami akan menjaganya dengan baik untuk tatapan generasi akan datang," katanya.

Baginda Tuanku kemudiannya meninjau kawasan kampung dengan menaiki motosikal sebelum singgah di warung kopi dan bermesra bersama peneroka.

Sementara itu, Raja Zarith Sofiah pula berkenan menziarahi adik Siti Nurwadiyah Khalid, 9, yang menghidap penyakit Sindrom Treacher Collins atau gangguan perkembangan tulang dan jaringan tubuh pada bahagian wajah.

Permaisuri Johor turut menyampaikan sumbangan kepada Siti Nurwardiyah dan beberapa penerima sumbangan ketika singgah di rumah peneroka Felda Taib Andak.