X

Kindly register in order to view this article
!

Mohon peruntukan tambahan selenggara RKAT: Mohamad Sabu

Mohamad Sabu - FOTO SHARIFUDIN ABDUL RAHIM
A
A

KUANTAN - Kementerian Pertahanan akan memohon peruntukan tambahan bagi penyelenggaraan Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT) seluruh negara, kata Menteri Mohamad Sabu.

Beliau mengakui kerajaan ada menyediakan peruntukan tambahan bagi tujuan itu sebelum ini, namun jumlahnya masih tidak mencukupi kerana keadaan RKAT yang begitu uzur dan bilangannya yang banyak.

"Perkara ini sedang kita tinjau dan kita sendiri melihat keadaan itu. Kita tahu kem-kem tentera banyak yang sudah usang dan lama malah ada yang digunakan sejak zaman British.

"Kem lama itu memang ada kerosakan teruk dan perlu diperbaiki segera," katanya pada sidang media sempena Eksesais Kerismas dan Eksesais Tamingsari 2019 di Markas Wilayah Laut 1 Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Tanjung Gelang di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Pertahanan Liew Chin Tong dan Panglima Tentera Laut Laksamana Datuk Mohd Reza Mohd Sany

Semalam, Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 1 yang dibentangkan di Parlimen, menyatakan penyelenggaraan RKAT tidak cekap dan tidak mencapai objektif menyediakan rumah yang kondusif dan selamat untuk anggota tentera.

Laporan itu menyatakan sehingga Disember tahun lalu, jumlah RKAT ialah 54,497 unit namun 22.5 peratus daripadanya tidak boleh diduduki kerana rosak, tidak diselenggara, tidak beralamat dan tidak kondusif.

Mengenai isu pencerobohan nelayan asing ke perairan negara, Mohamad berkata TLDM akan menempatkan aset dan meningkatkan rondaan bagi menanganinya, selain sering dibincangkan pada mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN).

"Isu maritim dan kehilangan khazanah Laut China Selatan yang berada dalam zon ekonomi Malaysia juga akan dibangkitkan pada lawatan ke Vietnam tidak lama lagi," katanya.

Mengulas mengenai eksesais itu yang bermula 2 Julai lalu, Mohamad berkata beliau berpuas hati dengan pelaksanaan eksesais itu bagi meningkatkan kesiapsiagaan aset TLDM dalam menjaga keselamatan perairan negara. -Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus