X

Kindly register in order to view this article
!

Tambang e-hailing naik: Penumpang mungkin berkurangan

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook ketika ditemui di lobi Parlimen di sini hari ini. - FOTO SHARIFUDIN ABDUL RAHIM
A
A

KUALA LUMPUR - Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook tidak menolak kemungkinan penumpang yang menggunakan perkhidmatan e-hailing akan berkurangan sekiranya berlaku kenaikan harga disebabkan peperiksaan Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) yang perlu diambil pemandunya.

Anthony berkata, Kementerian Pengangkutan tidak menetapkan sebarang harga kawalan bagi perkhidmatan itu sebaliknya ia terpulang kepada pasaran semasa.

"Harga kekal itu terpulang pada syarikat-syarikat operator e-hailing, harga e-hailing ini tidak ada satu harga lantai dan siling, terpulang pada pasaran.

ARTIKEL BERKAITAN: Menteri nafi dakwaan ramai pemandu e-hailing gagal lesen PSV

"Tapi yang saya tahu kalau syarikat-syarikat e-hailing meningkatkan harga tambang maka penumpang akan berkurangan, terpulang pada syarikat operator," katanya, ketika ditemui media di lobi Parlimen, hari ini.

Ahli Parlimen Seremban itu berkata, pihaknya juga dimaklumkan terdapat syarikat operator e-hailing dari luar negara sedang mengintai peluang untuk memasuki pasaran negara, sekali gus menjadikan harga tambang lebih kompetetif.

"Sebab akan ada banyak persaingan malah akan ada syarikat lain sedang bangunkan perkhidmatan mereka di Malaysia.

"Jadi akan ada banyak persaingan dan harga akan lebih kompetetif," ujarnya.

Beliau turut menolak dakwaan beberapa pihak mengatakan soalan ujian PSV itu sukar untuk menjawab.

"Kalau pemandu gagal tiada masalah, mereka boleh menduduki semula, tiada siapa yang halang, mereka ada kursus dan boleh duduki semula. Kali pertama mungkin tidak arif, tapi kalau gagal mereka boleh daftar dan duduki semula. Hari kedua atau hari-hari seterusnya.

"Saya semalam pun duduki ujian itu sebab saya sengaja ingin mengetahui soalan-soalan yang ditanya, saya lulus semalam, dapat 82 markah... daripada 60 soalan saya dapat jawab 49 soalan walaupun saya tak ikuti kursus itu sebab banyak soalan itu logik," katanya.

Tambahnya, mana-mana pemandu e-hailing yang menghadiri kursus sudah pasti akan lulus ujian berkenaan.

"Kalau duduki kursus itu saya yakin ramai akan lulus, banyak soalan logik dan memang pemandu semua akan tahu.

"Kalau duduki kursus, ramai akan lulus, kalau tak duduki kursus, memang tak akan tahu, macam saya tak duduki kursus, memang ada yang saya tak tahu, daripada 49 soalan saya jawab betul dan 11 tidak betul sebab tak duduki kursus," katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!