X

Kindly register in order to view this article
!

Pekerja kilang sosej maut tersangkut dalam mesin

Jomar Junco,18, maut selepas hanya dua minggu bekerja di sebuah kilang sosej di bandar Iloilo.
A
A

MANILA - Seorang pekerja kilang sosej di Filipina maut selepas badannya tersangkut dalam sebuah mesin mencampur daging.

Jomar Junco,18, baru bekerja selama dua minggu di kilang sosej terbabit yang terletak di bandar Iloilo sebelum menemui ajal pada Sabtu lalu.

Dalam kejadian ngeri kira-kira jam 7.30 pagi itu, dipercayai tangan kanan remaja tersebut tersangkut lalu menyebabkan badannya tertarik ke dalam mesin.

Laporan media Filipina menyebut, Junco tidak tahu cara mengendalikan mesin berkenaan, ia sepatutnya dikendalikan seorang lagi rakan sekerjanya yang lebih berpengalaman bernama Carl David Carlos.

Kemalangan dikatakan berlaku ketika Carlos tidak berada di tempatnya dan Junco cuba untuk mengendalikan mesin itu sendiri.

Sekembalinya Carlos ke stesen kerjanya, dia terlihat kaki Junco terkeluar daripada mesin, dia bergegas menutup mesin terbabit namun gagal untuk menyelamatkan mangsa.

Sementara itu, pemilik kilang tersebut Jasielor Jaleco berkata, Junco hanya ditugaskan membungkus produk yang telah siap dan tidak sepatutnya mengendalikan sebarang mesin.

Pihak polis yang dipanggil berjaya mengeluarkan mayat mangsa yang masih bercantum daripada mesin.

Menurut Mejar Polis, Mark Evan Salvo, mayat mangsa tidak hancur sebaliknya hanya tersangkut.

Siasatan berhubung kematian Junco kini sedang dijalankan namun dipercayai kematiannya adalah satu kemalangan. - Dailymail