Sarawak sedia jadi tuan rumah sambutan Hari Malaysia

A
A

KUCHING - Sarawak bersedia menjadi tuan rumah bagi sambutan Hari Malaysia pada 16 September ini, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata, ia adalah cadangan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad semasa mengadakan mesyuarat bersama mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) pada bulan lepas.

“Kita akan bentuk satu jawatankuasa khas bersama untuk membincangkan dan melaksanakan sambutan Hari Malaysia itu kelak, perkara ini juga dipersetujui bersama, “ katanya semasa mengadakan kunjungan ke Rumah Terbuka Anggota Parlimen Petra Jaya, Datuk Seri Fadillah Yusof di sini, hari ini.

Abang Johari berkata, hubungan kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) sememangnya erat dan saling bekerjasama antara satu sama lain.

“Dengan adanya jawatankuasa bersama itu juga, apa-apa pelaksanaan dapat dilaksanakan dengan baik demi kebaikan dan pembangunan Sarawak,” ujarnya.

Semalam pengerusi PH Sarawak Chong Chieng Jen berkata, PH negeri akan mencadangkan kepada Kabinet Persekutuan agar sambutan Hari Malaysia diadakan di Sarawak seiring dengan semangat MA63. - Bernama


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia