X

Kindly register in order to view this article
!

Memahami empayar global

A
A

KITA sedang menyaksikan suatu hegemoni kuasa dunia yang sangat menakutkan. Ia bukan dengan kuasa militari tetapi kuasa ekonomi.

Sebuah empayar sekarang bukan lagi sama seperti era empayar Raja atau penguasa abad ke-15 tetapi adalah empayar dunia tanpa sempadan.

Kini wujud empayar global yang menjajah seluruh dunia. Penjajahan bukan melalui tentera tetapi menggunakan agensi ekonomi antarabangsa.

Selepas perang dunia kedua, pelbagai agensi global diwujudkan yang didominasi oleh negara imperialis. PBB, Bank Dunia, ADB, IMF, WTO dan NATO adalah antara agensi yang diwujudkan. Juga termasuk OPEC, APEC.

Melalui segala badan multilateral ini, dasar perdagangan, penentuan tarif dan cukai, penetapan perjanjian kerjasama ekonomi dan nilai mata wang sistem sistem perbankan ditentukan bukan kerana mahu mewujudkan ekonomi yang seimbang dan saksama akan tetapi dominasi serta penguasaan negara ekonomi yang kuat ke atas negara yang lemah.

Melalui agensi-agensi ini pelbagai perjanjian perdagangan dirangka yang mengikat negara-negara yang dipaksa menjadi anggota.

Ditambah lagi dengan wujud penguasaan sistem kapitalis dunia, seluruh dunia terdedah kepada sistem perhambaan ekonomi yang mencengkam. Melihat kepada bagaimana kuasa besar seperti AS mencatur ekonomi dunia, demokrasi yang dilaung-laungkan oleh barat sangat hipokrit.

Sementara politik dilaungkan demokrasi, namun dalam hal ekonomi, sistem autokratik diamalkan sewenangnya.

Ekonomi ditentukan oleh segelintir kelompok korporat yang menetapkan arah tuju ekonomi dunia. Malah ada kelompok yang digelar economic hitman.

Mereka berupaya mengguling sebuah kerajaan dan menjatuhkan seorang pemimpin dilakukan melalui economic hitman.

Operasi economic hitman adalah sekumpulan perancang dan dalang untuk menguasai sesebuah negara dan dunia melalui ekonomi. Percaturan politik dan militari didalangi oleh kumpulan dibalik tabir itu.

Tatkala wujud negara yang kaya sumber bumi seperti minyak, negara itu menjadi sasaran. Economic hitman mendekati negara pemimpin yang berkaitan untuk kemudian menurut telunjuk mereka bagi menentukan bagaimana pertumbuhan ekonomi harus dirancang dan dilaksana.

Atas nama pembangunan pemimpin lokal dipengaruhi untuk mendapat pinjaman berbilion dolar supaya membangun projek prasarana mega di negara yang dipilih.

Akan tetapi sumber dana daripada agensi seperti Bank Dunia dan IMF dipengaruhi oleh mereka (golongan pengkomplot ekonomi) bukan berfungsi untuk menyalur dana kepada negara tersebut tetapi kepada syarikat antarabangsa yang dikuasai mereka untuk melaksana pembangunan di negara berkenaan. Dana tidak mengalir kepada keperluan rakyat tetapi kepada konglomerat gergasi dari luar.

Akhirnya negara berkenaan terbelit dengan hutang yang terlalu tinggi. Ketika pemimpin negara berkenaan tidak mahu dan tidak mampu membayar hutang bermulalah pencaturan politik dan ugutan militari digerakkan.

Economic hitman berperanan untuk menekan sesebuah negara sehingga ke tahap menggulingkan kerajaan. Bila hutang tidak mampu dibayar maka pemangsa dihantar masuk. Jika keadaan diperlukan mereka sanggup membayar upah untuk melaksanakan operasi asasinasi. Demikian empayar global digerakkan. Ia tidak mengenal sempadan. Semua negara akan diperhambakan atas nama demokrasi.

Sebab itu perang sivil dicetuskan apabila sesebuah kerajaan atau pemimpin mahu dijatuhkan. Mereka sanggup membiayai operasi penggulingan kerajaan dengan menyuntik dana yang banyak. Mana-mana kerajaan atau pemimpin yang dilihat menghalang agenda empayar global itu akan menjadi sasaran.

Maka terjadilah negara dibuli diforum antarabangsa seperti di PBB. Segala usul kuasa besar dipaksa dipersetujui termasuk untuk menyokong operasi perang ke atas negara yang menjadi penghalang agenda kuasa barat.

Mengguna kekuatan militari adalah tahap terakhir apabila semua pilihan lain gagal. Negara akan diserang jika tidak tunduk kepada kehendak barat.

Demikian pengalaman di Syria, Mesir Yemen, Sudan,Tunisia, Venezuala, Algeria dan Iraq.

Economic hitman mampu menyelinap ke dalam sistem pentadbiran negara tanpa sedar.

Memahami empayar global dengan segala mekanismenya memerlukan kita mampu meneliti setiap dasar luar yang digubal dan diguna pakai oleh sesebuah negara.

*Mohd Azmi Abd Hamid ialah Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia dan Presiden Teras Pengupayaan Melayu


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!