X

Kindly register in order to view this article
!

Bahaya gosok mata terlalu kuat

A
A

KETIKA penat, mengantuk atau gatal, secara tak sedar anda mungkin akan terus menggosok mata dengan tangan. Kebiasaan ini, meski membuat mata terasa lebih selesa, ternyata bukanlah hal yang baik.

Menggosok dapat merangsang produksi air mata yang dapat membantu melembapkan mata kering dan menghilangkan partikel yang mengganggu.

Ini juga dapat merangsang refleks oculocardiac, di mana tekanan pada bola mata menyebabkan perlambatan denyut jantung dan mengarah ke perasaan pengurangan stres.

Itulah sebabnya mengapa anda cenderung merasa lebih baik segera setelah menggosok mata.

Namun, menggosok terlalu kuat dan kerap boleh merosakkan mata anda dan struktur di sekitarnya. Jika ada debu, bulu mata atau partikel asing di permukaan mata anda, ia akan menyebabkan goresan pada kornea.

Kornea yang tergores boleh terasa sakit, seperti ada sesuatu yang menempel di mata yang tidak dapat keluar, seringkali membuat mata berair, merah dan peka terhadap cahaya.

Menggosok mata terlalu kuat juga boleh menjejaskan pembuluh darah di bahagian putih mata anda, membuatkannya kelihatan merah. Kulit di sekitar mata juga akan lebih gelap.

Pada tahap yang lebih dalam, pesakit yang memiliki predisposisi, menggosok mata gatal yang berlebihan boleh menyebabkan penipisan dan perubahan bentuk kornea yang progresif atau dikenal sebagai keratoconus.

Keratoconus secara signifikan mengurangi penglihatan. Jika itu terjadi, anda mungkin perlu pembedahan untuk memperbaikinya.

Oleh sebab itu, hindari menggosok mata terlalu kuat lebih-lebih lagi jika Anda memakai lensa kontak atau telah menjalani operasi lasik.

Mereka yang telah menjalani operasi lasik berisiko lebih tinggi terkena infeksi dari menggosok mata kerana prosedur lasik yang membuat flap di lapisan luar kornea boleh tergores dan menyebabkan komplikasi hingga kornea tercedera.

Apabila mata gatal atau penat, cubalah titiskan ubat mata. Kurangi stres dengan teknik pernafasan untuk menenangkan diri, bukan menggosok-gosok mata.

Sumber: https://www.medcom.id


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus