X

Kindly register in order to view this article
!

Pendengaran awam RCI Wang Kelian memasuki hari ke-8

rci
A
A

PUTRAJAYA - Sesi pendengaran awam Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai penemuan kem penempatan sementara dan kubur di Wang Kelian, Perlis hari kelapan bersambung dengan saksi ke-23 memberi keterangan.

Pengarang NST-TV, Farrah Naz Abdul Karim tampil memberi keterangan di hadapan tujuh panel RCI diketuai bekas Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria.

Beliau yang berkhidmat selaku Pengarang Kanan Berita NST semasa terlibat dalam membuat laporan penemuan kubur dan kem penempatan sementara di Wang Kelian pada 2015 itu merupakan seorang daripada dua saksi yang dijadual memberi keterangan hari ini.

Bermula sejak 16 April lepas, RCI yang diperkenan penubuhannya oleh Yang di-Pertuan Agong pada 29 Januari lepas itu berlangsung di Dewan Gemilang Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini yang diubah suai seperti mahkamah.

Pada 2015, negara dikejutkan dengan penemuan 139 kubur dan 28 kem pemerdagangan manusia yang ditinggalkan di puncak Bukit Wang Burma di Wang Kelian yang terletak di sempadan Malaysia-Thailand.

Antara lain, RCI itu diadakan bertujuan meneliti semua dokumen dan bukti berkaitan dengan kes penemuan kem penempatan sementara dan kubur di Wang Kelian. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!