95 pelajar Malaysia di Sudan masih berlindung di Rumah Malaysia

Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Seramai 95 orang pelajar Malaysia masih berlindung di Rumah Malaysia, kediaman rasmi Duta Besar Malaysia di Syarik Riyard, Sudan berikutan pergolakan di negara itu.

Menurut kenyataan Jabatan Pendidikan Tinggi, Education Malaysia Mesir (EME), yang memantau keadaan tersebut, seorang pelajar Malaysia telah pulang ke Malaysia, menjadikan 95 pelajar masih berada di negara itu.

EME akan terus mendapatkan perkembangan terkini daripada Kedutaan Besar Malaysia Khartoum dan Persatuan Mahasiswa Malaysia Sudan untuk menyediakan bantuan sekiranya diperlukan.

Kesemua pelajar juga dinasihati supaya sentiasa mengikuti arahan keselamatan yang dikeluarkan oleh Kedutaan Besar Malaysia di Khartoum dari semasa ke semasa.

Jumlah pelajar Malaysia di Sudan adalah seramai 101 pelajar dengan 95 orang daripada mereka berada di Khartoum dan selebihnya berada di Malaysia berikutan universiti mereka masih tutup.

Pada 12 April 2019, Kerajaan Sudan mengisytiharkan perintah darurat selama tiga bulan susulan pergolakan di negara tersebut.

Jabatan Pendidikan Tinggi turut mengucapkan terima kasih kepada Kedutaan Besar Malaysia di Khartoum atas bantuan yang disediakan kepada para pelajar Malaysia menghadapi situasi getir itu.- Bernama


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia